Eem noar… Riemer: “Elke zoektocht in het leven kun je starten in een boekhandel”

Het verhaal van Boekhandel Riemer begint in de Tweede Wereldoorlog. Opa Riemer was verzetsstrijder op de Veluwe. Praten deed hij daar niet veel over. Wel legde hij in 1945 een basis voor het vrije woord. Het begon met een leestafel in een sigarenzaak in Ermelo. 75 jaar later is Riemer er nog steeds. En is het DNA van opa nog steeds voelbaar. Maar dan wel in Groningen.

“Er hangt hier iets in de lucht.” Het zijn woorden die eigenaar Gert Jan Riemer in de loop van de jaren vaak heeft gehoord. De boekhandel aan de Turfsingel is inmiddels een begrip in Stad & Ommeland. In 1991 kwamen de Riemers naar Groningen. Via de Oude Kijk in ’t Jatstraat belandde het familiebedrijf in 2007 aan de Turfsingel en toen ging het hard. Drie jaar later kwam namelijk ook het pand naast hun beschikbaar en de boekenzaak is nu uitgegroeid tot een zaak van formaat.

Daphne Deckers

Ik ben ‘een noar’ Riemer op de dag dat vrij winkelen weer mogelijk is. ’s Ochtends was schrijfster en model Daphne Deckers nog in de zaak voor een feestelijke heropening. Het geeft aan dat Riemer bij de grote jongens hoort, maar ik ben meer ge├»nteresseerd in het verhaal van de familie dan de vrouw van voormalig tennisser Richard Krajicek. En de relevantie van een boekenzaak in een tijd waarin het leven vluchtig is en de waan van de dag de aura van de mensen bepaalt.

Relevantie

En daar zit ook gelijk de relevantie van zaken als Riemer. “Wij vragen het onszelf letterlijk iedere dag weer,” zegt Harmen Riemer, die ondertussen ook is aangeschoven. “Zijn we nog relevant? Wanneer we daar met ja op kunnen antwoorden gaan wij gewoon door. Elke zoektocht in het leven kun je starten in een boekhandel. Wij zijn een inspiratieplek. Een plaats waar je jezelf even kan verliezen. Maar waar je ook zomaar iemand kan ontmoeten rond een boek.” En je voelt het inderdaad wanneer je langs de tafels en kasten loopt, terwijl de houten vloer onder je voeten kraakt. Een zoektocht naar het dan nog onbekende boek.

Traditie

Bij Riemer hangt de traditie in de lucht, maar tegelijkertijd sluiten Gert Jan en Harmen de ogen niet voor de tijdsgeest. “Wij hebben een christelijke achtergrond. Maar wij hebben ons telkens ontworsteld aan invloeden van buitenaf. Wij gaan er niet over wat je wel en niet moet lezen. Jan Wolkers heeft hier altijd op de planken gestaan. Ook bij opa al. De consument gaat uiteindelijk over zijn aankoop. Maar we maken natuurlijk wel keuzes. Zoals iedere boekhandel dat overigens doet. Wel maakten we unaniem de keuze om onze webshop naar een hoger niveau te tillen. Dat kostte veel geld, maar in coronatijd heeft dat zich uiteraard terugbetaald.”

Vriendelijkheid

De boekenverkoper raakt met woorden uit de Bijbel: “Laat uw vriendelijkheid bij iedereen bekend zijn.” Dat is wat Riemer wil uitstralen. Naar iedereen. “Als christenen staan we met twee benen in de wereld.” Het uit zich aan de Turfsingel op meerdere manieren. Zo organiseren ze regelmatig spelletjesavonden. Voor wie het maar wil. “Eenzaamheid is een groot probleem in de samenleving. Er zijn heel veel mensen die niet iemand naast zich op de bank hebben zitten. Juist voor die persoon willen wij er zijn.”

Ontmoetingsplek

Januari 2019 startte een grote verbouwing. De zaak werd nog groter, met op zolder kantoorruimte en voorin een serieuze koffiecorner in samenwerking met de lokale microbranderij Koffiestation. Die was een week voordat de horeca in tweede lockdown ging klaar. Een hard gelag, maar Gert Jan is strijdbaar: “Vroeg of laat gaat dit open. We beginnen op vrijdagen en zaterdagen met to-go en wanneer het weer kan willen wij weer die ontmoetingsplek zijn.” Zo is de handtekening van de familie Riemer overal te zien. En ze doen alles zelf. Met oog voor medemens en de wereld om hun heen.

De geest van opa

“Ieder stukje doet ertoe. Misschien vinden mensen ons idealisten. Maar wij schudden ons hoofd bij de uitbuiting van mensen bij grote retailers als Bol.com. Wij geloven in een lokale en duurzame keten. Voor het pand staan twee bakfietsen en daarmee bezorgen we de boeken en spelletjes. Wat dat betreft niets nieuws onder de zon,” zegt Gert Jan met enige weemoed in zijn stem. “Opa fietste vroeger al naar Amsterdam voor boeken.” De geest van de oude verzetsstrijder hangt zo nog altijd in een boekenwinkel in Groningen. Wat zal hij trots zijn op zijn nakomelingen.

Boekhandel Riemer is zes dagen per week geopend, op zondag rusten zij. Op de hoogte blijven of boekinspiratie opdoen? Volg hun op instagram.

Psst, hier meer afleiding: