Eem noar… Salmagundi’s: culinaire broedplaats voor ‘nieuwe Groningers’

SALMAGUNDI'S

Wat als de maag schreeuwt om opvulling, maar de geest om maatschappelijke diepgang? Dan is er maar een oplossing; Salmagundi’s. Van buiten lijkt het pand aan de Oosterhamrikkade 8c op een combinatie tussen een garage en een hippe meubelwinkel. Achter de voordeur word je echter verwelkomt door de geur van het befaamde Arabische kruidenmengsel ras el hanout. Dit komt uit de open keuken waar een vijftal mensen vol toewijding de kleurrijke borden opmaakt.

“Wij zijn een zogeheten Social Enterprise”, zegt eigenaar Simon Kooistra. “Dit houdt in dat wij mensen ondersteunen die hun draai in de maatschappij niet helemaal kunnen vinden, maar wel graag willen.“ Naast een restaurant met Arabische gerechten dus ook nog een toffe maatschappelijke broedplaats. Hoe het balletje is gaan rollen? Nadat verschillende maatschappelijke instanties, zoals Groningen Verwelkomd, hebben gevraagd of Salmagundi’s ook iets met ‘nieuwe Groningers’, zoals Simon vluchtelingen noemt, kon ondernemen, is hij de uitdaging aangegaan.

“De eierbal vind ik lekker!”

Terwijl het restaurant langzaam volloopt met hongerige Stadjers, staat de Syrische Yamen Erksousi (25) het zweet uit z’n naad te koken. Omdat hij zich niet wilde mengen in de problemen die in Syrië afspelen, is hij naar Nederland gekomen. “Mijn familie heeft een cateringbedrijf in Damascus”, zegt Yamen. “Daar heb ik alle fijne kneepjes van het vak geleerd.” Naast koken voor Salmagundi’s probeert hij ook een cateringbedrijf van de grond te krijgen zodat hij zijn familie naar Nederland kan halen middels een werkcontract.

Over Stad is Yamen laaiend. “Het is heerlijk dat mensen in Groningen wat rustiger leven dan in alle grote steden. Inmiddels woon ik hier twee jaar en heb ik een hoop mensen leren kennen die ik inmiddels beschouw als een soort familie. Oh ja, en de eierbal vind ik erg lekker!”, lacht de jonge Syriër. Ook Azer Mamadov (38) laat zijn culinaire handjes wapperen bij Salmagundi’s. “Ik heb Azerbaijan inmiddels zes en half jaar geleden verlaten omdat ik niks meer in mijn thuisland kon doen. Ik maak muziek waarin ik kritisch ben over de regering van Azerbaijan.”

Iets terugdoen

Eenmaal in Nederland moet hij toch even flink wennen. Hij is een mensen-mens, dat merk je direct. Maar je draai vinden in de Nederlandse taal is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heeft hij zijn aandacht volledig op koken en bakken gegooid. “Een gezonde leefstijl is voor mij erg belangrijk en ik probeer dit weer met de mensen te delen.”

“Niks doen daar houden ze helemaal niet van”, voegt de eigenaar toe. “Ze willen graag iets terug doen voor Nederland.” De daghap op deze manier bestaat al sinds februari vorig jaar, toen Simon het samen met zijn compagnon Thea Riemersma is begonnen. Salmagundi’s biedt een werk-leer-traject zodat de nieuwe Groningers een kickstart in de goede richting krijgen. Onder begeleiding van Groningse cateraar Ernst Witte worden de koks klaargestoomd voor de toekomst. Het gat tussen de inburgeringscursus en het vinden van werk is op het moment nog veel te groot volgens Simon. “Het is mooi om te zien dat we mensen een plek geven die door bijvoorbeeld een taalbarrière anders niet aan de bak kunnen komen.”

Momenteel is de daghap alleen nog op vrijdag, maar er is zeker potentie om te groeien als het aan Simon en Thea ligt. Er is heel veel aanbod, maar ze kunnen het op dit momenteel niet verwerken door de beperkte begeleiding. Een klein bakkerijtje erbij, dat is iets waar Simon van droomt. Dagelijks verse broden en delicatessen zoals baklava, hij ziet het helemaal zitten. En anders wij wel.

Klikkerdeklik hier voor meer info – Door Milton BroenGa het gesprek aan ( comments)