Eem noar… SchoenenZaken: voor erg mooie schoenen, een oude muurschildering en vakmanschap

Het gemis van de Schoenenfabriek doet nog steeds pijn. De lege etalages aan het Akerkhof zijn daar stille getuigen van. Maar niet te lang treuren. Een aantal medewerkers van de Schoenenfabriek heeft SchoenenZaken geopend in de Zwanestraat.

De officiële opening van de nieuwe schoenenzaak is pas op 15 september, maar na een paar maanden grondig verbouwen is de winkel inmiddels al een aantal weken geopend voor het publiek. Tijdens dat verbouwen ontdekten eigenaren Joël Timmerman, Paul Vetter en Thies Nicolai een oude muurschildering. Verschillende expert hebben er inmiddels naar gekeken, maar niemand die echt uitsluitsel kan geven over herkomst of oudheid.

Meer voor mannen

Doet er ook niet toe, en het wordt nog verder onderzocht, de muurschildering heeft een prominente plek gekregen voor in de winkel zodat iedere bezoeker ervan kan genieten. De rest van de smalle en lange zaak wordt gevuld met prachtige, veelal Italiaanse, herenschoenen en her een der een riem of tas voor mannen. Helaas niets voor dames. Misschien komt dat nog ooit, in een ander pand, maar SchoenenZaken richt zich alleen op mannen.

“We willen de mooiste herenschoenenzaak van het land worden,” legt Joël uit. Daar horen nette schoenen bij, die redelijk aan de prijs zijn, maar wel erg mooi en kwalitatief goed en daar hoort een bepaalde ambachtelijke vibe bij. Zo staat achterin de zaak een schoenpoetsmeubel waar twee mensen op kunnen plaatsnemen. “Daarnaast willen we ook graag buiten onze winkel actief zijn, op beurzen, maar ook op festivals bijvoorbeeld.”

SchoenenZaken wordt meer dan een winkel

Maar de kern van de handel is de winkel. Die oogt strak, met her en der wat rauwe elementen. Zoals de muurschildering, maar ook de muur bestaande uit gele baksteentjes die ze zo hebben gelaten. Met een reden. Joël: “Die steentjes zijn typerend voor de Zwanestraat. Nergens anders in de stad zijn die gebruikt. Waarschijnlijk groeide Groningen in die periode te snel waardoor er te weinig bakstenen in de regio beschikbaar waren. “Deze komen waarschijnlijk uit Friesland,” weet Joël.

Door de rustige indeling, met niet te veel poespas, krijgt het sierlijke schoeisel alle aandacht. De prachtige stevels springen echt in het oog. Net als de eigenaren zelf. Ze zien er alle drie verzorgd en netjes uit. Ze stralen ambacht en liefde voor de schoen uit. Geen Al Bundy’s, maar bevlogen en gepassioneerde vakmannen. Een van die vakmensen, Paul, krijgt achterin de winkel een atelier om schoenen naar eigen smaak te beschilderen. Zodat je naast kwalitatief goede schoenen er ook nog unieke exemplaren kunt kopen.

Klik hier voor meer info.
Vrouger gingen Stadjers en studenten ‘eem noar V&D’. Hoe moet de Groningse consument, na het bankroet van het warenhuis, de leegte opvullen? Gelukkig zijn er veel alternatieven voor een middagje geld uitgeven. In ‘Eem noar…’ verkennen wij de mogelijkheden.

Ga het gesprek aan ( comments)