Eem noar… Smoke’s Deli Alley: broodjes pastrami waar ze in New York jaloers op zijn

Gelijk maar even een proeverij. Ook de hotdog en burger zijn niet te versmaden.

Sommige artikelen moet je niet schrijven, maar die moet je proeven. Echter heeft niet iedereen de luxe om voor zijn of haar werk de tanden in het voedsel van Bojan Aleksander (38) te zetten. Na het succes van ‘Smoke’ opende hij onlangs een spin-off: Smoke’s Deli Alley in de Haddingedwarsstraat. En dat moet je dus proeven!

De inspiratie voor de nieuwe toko in de smalle steeg, onder de rook van de Vismarkt, begon een half mensenleven geleden in The Big Apple. Daar kwam Bojan voor het eerst in aanraking met de perfecte pastrami sandwich. Nu het signaturebroodje van Deli Alley.

‘No nonsense en comfort food’

“Ik noem het the Art of Warm Pastrami,” licht de trotse eigenaar toe. We zitten vlak voor openingstijd aan een bak pikzwarte filterkoffie, die je tijdens het wachten overigens van het huis krijgt. Dat doen we in de (nota bene) oude rookruimte van Huize Maas. Maar daar komt de naam Smoke (helaas) niet vandaan.

Het horeca-avontuur van Bojan in Stad begon met Smoke, aan de Grote Markt. “Smoke is een bar waar we ook gerechten uit de smoker en smash-burgers serveren. Informeel, no nonsense en comfort food met unieke smaken. Wekelijks staan er open-mic nights, live-bands, DJ’s en/of stand-up comedyavonden op het programma.”

Bojan, die (met Macedonische roots) werd geboren in Almelo en via Emmen in Groningen belandde, heeft even moeten zoeken naar zijn bestemming. Hij was fanatiek en bekend DJ tijdens zijn studie ‘kunstmatige intelligentie’, kreeg een kleine en vond dat hij het serieuzer moest aanpakken. Hij werd hypotheekadviseur bij een grote bank, maar de horeca bleef aan hem trekken. Vijf jaar lang organiseerde Bojan in binnen- en buitenland het ‘Foodfestival’ met Boudewijn van Block & Barrels en daaruit ontstond Smoke.

De signature dish van Deli Alley’s: the pastrami sandwich

New York in Groningen

Juist tijdens de lockdowns kwamen de plannen om uit te breiden. Met dus één absolute knaller op het menu: een broodje biologische pastrami waar ze in New York jaloers op zijn. En het heeft even geduurd voordat de juiste formule werd gevonden: “Het was veel tweaken en testen, maar uiteindelijk vond ik het perfecte recept. En met pastrami is het heel simpel. Je moet het gelijk opeten. Dan is het supermals.”

En zo is het. En als het niet zo zou zijn zou ik het eerlijk schrijven. Je weet niet wat je proeft. De combinatie van eigen gepekelde augurk, zelfgemaakte mosterd en pastrami is hemels. En ook ik heb dit in New York gehad. Daar mogen ze de veters van Bojan niet eens strikken. Maar complimenten moeten ook naar de chef: Balazs Szeder. Ere wie ere toekomt.

Links: chef Balazs Szeder Rechts: Precies om 12:00 uur staat de toko al vol

Ondertussen heeft Stad in de paar weken dat Deli Alley open is de zaak al gevonden. Want al voor twaalf uur melden de eerste liefhebbers zich. En vanaf dat moment is de zaak niet meer leeg. Stad heeft er een stukje New York bij. Nu de coronapandemie langzaamaan terrein verliest is het weer tijd om te gaan genieten. Wandel daarom eens door de Haddingedwarsstraat. Weestand bieden heeft geen zin. En eenmaal gegeten ben je om.

Dit artikel aan een waarheidstest toetsen? Smoke’s Deli Alley is voor de overheerlijke broodjes open van woensdag tot en met zondag, 12:00-16:00 uur.

Psst, hier meer afleiding: