Eem noar… Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau: ‘Voor en door de buurt’

Miranda Dontje is projectleider in de Oosterparkwijk

De Oosterparkwijk. Zaagmuldersweg. Het wekt in mij altijd een gigantische dosis nostalgie op. Nu staan er huizen op de plek waar ooit een doelpunt werd gescoord (credits: Martin Groenewold). Het is alleen niet meer de wijk van 25 jaar geleden. Tijd om ’t Eusterpaak opnieuw te ontdekken bij Het Oude Politiebureau (HOP).

“Dit is gewoon de mooiste wijk van Stad,” zegt Miranda Dontje (47) resoluut wanneer ik mijn voorliefde voor dit deel van Groningen opbiecht, terwijl Olga mij een heerlijk kopje koffie brengt. Miranda is projectleider bij WerkPro en HOP is duidelijk haar kindje. Met oog voor details creëerde ze een plek waar het restaurant het middel is en de mensen het doel.

‘Voor en door de buurt’

En die plek is er één om je vingers letterlijk en figuurlijk bij af te likken. Ruim drie jaar geleden ging de sloopkogel definitief in het multifunctioneel centrum Treslinghuis en moesten Miranda en WerkPro op zoek naar een nieuwe locatie voor de Oosterparkwijk. Een locatie die zou uitgroeien tot één ‘voor en door de buurt’.

Miranda stuitte op Zaagmuldersweg 3, Het Oude Politiebureau. Je raadt het al. Het oude politiebureau van de wijk. Om de locatie te duiden moeten we even een Beno Hofmannetje doen. Het markante gebouw werd in 1928 ontworpen door stadsarchitect Siebe Jan Bouma, in de stijl van de Amsterdamse School en was onderdeel van het Blauwe Dorp.

Links een agent op de Vismarkt uit 1930. Rechts de unieke architectuur van de Amsterdamse School.

Lokaal – sociaal – duurzaam

De Eerste Wereldoorlog had gezorgd voor een enorm huizentekort en daarom besloot de gemeente zelf sociale woningen te bouwen. Men noemde dit ‘plan Oost’ – later Blauwe Dorp, wat de basis zou zijn voor de huidige Oosterparkwijk. Bij zo’n wijk hoorden natuurlijk ook een school en politiebureau. Het politiebureau werd een iconisch gebouw en vormt gevoelsmatig nog altijd de toegangspoort tot de wijk, wanneer je binnenkomt vanaf het Damsterdiep.

“We hebben echt geprobeerd om oud en nieuw hier naast elkaar te laten bestaan. Er zijn onderdelen van het interieur die al tientallen jaren in het Treslinghuis stonden, maar we hangen er dan wel weer een hippe designlamp boven. We hebben zelfs een foto van een politieagent op de Vismarkt uit de jaren ’30 van de vorige eeuw gevonden en uitvergroot. Deze manier van werken past ook goed bij onze drie pijlers: lokaal – sociaal – duurzaam.”

De drie pijlers van HOP

Doneer een diner

HOP is een project van WerkPro. “Wie niet werkt heeft daarvoor meestal een goede reden,” legt Miranda uit. “Wat die reden ook is, WerkPro begint bij wat wel kan en wat iemand graag wil. Wij geloven in de kracht van zinvol werk, als eerste stap op weg naar zelfstandig leven, wonen en werken.” En er is een sterke connectie met de wijk. “De pijler sociaal slaat op intern, maar zeker ook naar buiten toe.

Beste voorbeeld daarvan is de actie ‘doneer een diner’. “Onze gasten doneren al sinds de opening diners,” licht Miranda toe. “Je schaft dan een extra maaltijd aan voor iemand anders die het goed kan gebruiken. Tijdens de donkere dagen in de winter, maar ook tijdens de afgelopen lockdown hebben we op deze manier al duizenden maaltijden verzorgt voor mensen in de Oosterparkwijk. Juist voor hen die het ’t best kunnen gebruiken.”

Water & Vloeibaar Brood

HOP werkt dus vanuit een brede vraag en behoefte in de wijk. “Er was hier nooit een normaal eetcafé. Een plek waar je tegen een vriendelijke prijs gezond en normaal kon eten.” De kaart weerspiegelt wat dat betreft de wijk. Er staat zelfs een halalgerecht tussen. De kip en breekbroodjes zijn bio en de bieren lokaal. “Wat te denken van de Oosterparker Pale Ale! Rechtstreeks uit hartje Oosterpark, geboren aan de Hortensialaan bij Brouwerij De Goede Verwachting, gebrouwen bij Bax. Een kruidig hoppig biertje met een mooie bittere afdronk. Zijn we trots op!”

Het indrukwekkende oude politiebureau op de hoek van de Zaagmuldersweg en Hortensialaan

Maar de ogen van Miranda gaan al helemaal glanzen bij de aankondiging van de Weizen die door het personeel zelf bedacht is. “Op Water & Vloeibaar Brood gaat die heten. Een knipoog natuurlijk naar het oude politiebureau.” Cas, die in de bediening werkt luistert op de achtergrond met ons mee en voegt vanuit het niets opeens toe: “We doen dit met elkaar én voor elkaar. De sfeer is hier als die van een familiebedrijf waar alleen niemand echt familie van elkaar is. Dit is een plek om met elkaar in gesprek te zijn in een veilige omgeving, maar we houden de kwaliteit te allen tijde hoog.”

‘Blije bubbel’

“Het klopt hier gewoon,” gaat Miranda verder. “De dag dat we de deuren openden voelde het gelijk goed. En dat doet het nog steeds. Ik ga het ook gewoon zeggen: ik ben apetrots. Het is hier één grote blije bubbel. We hebben alleen maar blije gasten.”

Op weg naar buiten valt mijn oog op opgetekende herinneringen van oude buurtbewoners. Uit de tijd dat de beruchte hoofdagent Sjoerts de scepter zwaaide.

“Terwijl mijn broer werd verhoord zag ik brood naast me liggen en dacht dat dit van ons was. Het was ietwat vreemd want er zat spek op, iets wat in oorlogstijd een luxe was. Ik liet het me goed smaken. Bij de laatste hap kwam Sjoerts weer binnen en kreeg ik het flink benauwd: ik had direct in de gaten van wie dat brood was. ‘Ziezo’ zei Sjoerts, ‘één van jullie ouders komt je halen. Intussen eet ik een boterhammetje’. Waarvan ik inmiddels gelukkig de laatste hap had doorgeslikt.” – Dhr. T. Dussel.

Kloppend hart van OPW

Zo balanceer je bij HOP constant tussen oud en nieuw. Ben je even binnen in het kloppend hart van de Oosterparkwijk. Waar mensen kansen krijgen, maar waar gasten die kansen mede mogelijk maken. Lokaal, sociaal en duurzaam. Het weeft zich door een bezoekje aan HOP. Miranda heeft gelijk. Het klopt gewoon.

Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10:00 uur tot 22:00 uur. Er is een fijn terras, maar binnen voel je de tijdsgeest. Net zoals overal in de horeca kan ook HOP nog hulp gebruiken. Van vrijwilligers, maar ook van mensen die het vak willen leren. En Miranda is op zoek naar een professionele kok. Dan kunnen ze in de toekomst ook op zaterdag open. Een hapje eten bij HOP? Doen! Wel eem reserveren.

Psst, hier meer afleiding: