Eem noar… TOTT: ‘Beste saté in Stad’ ingeburgerd na pittige start

De signature dish van TOTT: saté

In Leeuwarden zijn ze al jaren wereldberoemd: Talk of the Town (TOTT) en met name hun saté. “En wanneer iets in die stugge en nuchtere provinciehoofdstad lukt, dan kan het in Groningen zeker,” aldus Pier Peelen (24) en Jasper Nijboer (25). De twee Friezen emigreerden naar Grunn, maar burgerden niet zonder slag of stoot in.

De ambitie spat er vanaf bij de gloednieuwe eigenaars van Schuitendiep 48. Ze konden in goed overleg het pand overnemen van Barra en zagen het helemaal voor zich: hoogste tijd het zo succesvolle concept in Leeuwarden ook uit te rollen in Groningen.

‘Kutdag’

“We zullen eerlijk zijn,” vertelt Pier. “We hebben best een heftige start gehad.” De afgelopen maanden hebben duidelijk iets gedaan met de twee relatief jonge ondernemers. 5 juli openden ze hun droom. “En dat was best een kutdag. We hadden zo weinig tijd.” Ik schrik ervan. Meestal is dat niet de reactie wanneer ik bij een nieuwe toko ga kijken. “We hebben 85.000 euro opgehaald met crowdfunding om te kunnen starten. Uiteraard niet als gift, maar als lening.”

Het zegt veel over het heil dat mensen zien in het tweetal en TOTT. “Daardoor konden we los in Groningen. Tegen de tijd dat we open moesten was het geld echter bijna allemaal geïnvesteerd. Op de dag dat we opengingen moesten we ook wel geld gaan verdienen.” De jongemannen kunnen er nu een beetje om lachen, maar het geeft de druk aan waarmee ze te maken hadden.

Er kan eindelijk gelachen worden bij TOTT

‘Eerlijk zijn vinden wij belangrijker’

“En toen sloeg nog meer noodlot toe,” aldus Jasper. “Ik kreeg corona. Dat was precies in die ‘dansen-met-Jansen-week’. En we hebben besloten daar direct eerlijk over te zijn en de zaak dicht te gooien voor twee weken. Geen enkel risico. We hebben het ook gelijk gemeld op sociale media. We moesten eigenlijk open, maar eerlijk zijn vinden wij belangrijker.”

Pier knikt bevestigend. “Maar we zouden het achteraf niet anders hebben gedaan. Na die twee weken konden we écht open en hebben we alles gegeven. We hebben ons personeel kunnen betalen, her en der wat regelingen kunnen treffen en nu gaat het supergoed.” Er is zelfs enige emotie te bespeuren bij de Friezen. “We hebben veel geleerd. Er zijn jongeren van onze leeftijd die leven van ome DUO. Ik durf wel te zeggen dat we sterker geworden zijn.”

‘Op een positieve manier laagdrempelig’

De eerlijkheid van het tweetal is ontwapenend, maar gek genoeg krijg ik er ook honger van. En dat terwijl ik niet eens zo’n dikke eter ben. Voor een eurootje of 17 heb je bij TOTT een riant hoofdgerecht. Malse saté van de houtskoolgrill met salade, zoetzure komkommer, patat of rijst d’r bij en een keur aan sausjes. Dat is overigens niet alles, want de kaart is veel meer dan dat. En niet onbelangrijk: TOTT heeft een hele rits aan speciaalbier op de tap.

Jasper grilt de saté op echte houtskool

“We willen op een positieve manier laagdrempelig zijn,” aldus Pier. “Voor 25 euro moet je een hoofd- en nagerecht plus drankje hebben gehad.” Want uiteindelijk draait het om het eten. “Het begint inderdaad in de keuken,” bevestigt Jasper, die dat deel van TOTT voor zijn rekening neemt. En wat er uit de keuken komt smaakt prima. Zo prima zelfs dat het een kwestie van tijd lijkt totdat TOTT ook in Groningen wereldberoemd is.

Het gaat nu zo goed met TOTT dat reserveren aan te raden is. Dat kan via Whatsapp of een formulier op de website. Om het thuisfront ook nog te zien zijn de deuren op maandag gesloten. De rest van de week zijn ze open.

Psst, hier meer afleiding: