Eem noar… Van Dalen Cigars: “Op zaterdag mag hij er twee”

Het betere werk

Groningen krijgt een sigarentoko, kondigden we vorige maand al aan. En dat is best bijzonder. Vroeger was Homan (Zuiderdiep) een begrip in Stad. Maar vroeger was roken voor de klas en in het vliegtuig ook normaal. Dat verhaal. Tijden veranderen, maar de sigaar blijft. En rokers voorlopig ook nog wel even. Dat wordt duidelijk bij ons tweede bezoek aan Van Dalen Cigars in de Waagstraat.

De afsprakenlijst van eigenaar Rinse van Gans zit bomvol. Eigenlijk heeft hij ook helemaal geen tijd voor een enthousiaste stukjestyper. Aan de balie staat een bejaard koppel. Manlief mag één doosje meenemen en één goede sigaar. Rinse duikt met de man de klimaatkamer in om wat bijzonders uit te kiezen. Want daar liggen de specialiteiten van het huis. Van die Cubaanse joekels. Maar, zoals dat in een goed huwelijk gaat, bepaalt de vrouw wat er meegaat naar huis: “Voor tijdens het kijken naar FC Groningen.”

Schatkamer

Ondertussen blijft de telefoon van Van Dalen Cigars maar overgaan. “Om vier uur heb ik nog een gaatje,” hoor ik Rinse zeggen. Ondertussen komt een jongeman de zaak binnen. Hij geeft aan geen flauw idee te hebben wat hij moet kopen en roken. “Voorin de zaak liggen veel Nederlandse sigaren. Niets mis mee, maar in de klimaatkamer ligt het echte spul,” aldus Rinse. Hij kan het beter schatkamer noemen. Er liggen dozen die voor meer dan 1000 euro over de toonbank gaan.

Een box van Fuente sigaren kost iets meer dan 1000 euro. Het is dan ook wereldtop.

Heimelijk

De jongeman gaat voor een goedkoper exemplaar. Rinse knipt keurig de sigaar af en met zorg en liefde wordt de rokerij verpakt. Zodat het ook goed blijft. De liefde voor het product straalt in alles af van Rinse, maar ook van de smaakvol ingerichte zaak. Roken mag dan tegenwoordig in het verdomhoekje zitten, bij Van Dalen komen tabakliefhebbers heimelijk samen. Achter dichtgeplakte ramen gaat een wereld schuil die verborgen moet blijven. En dat maakt de sigaren van Rinse eigenlijk alleen maar nog meer bijzonder. Je zou er bijna van gaan roken.

Psst, hier meer afleiding: