Eem noar… Vishandel Sontplein voor de lekkerste lekkerbek van Stad

Vishandel Sontplein

De vishandel aan het Sontplein is een begrip in Stad. Volgens de overlevering wordt de lekkerste haring, kibbeling en lekkerbek van Groningen verkocht bij deze viskraam. De hoogste tijd voor een bezoekje.

De kraam is net nieuw. Drie weken in gebruik nog maar. Dat is te zien. Ziet er spik en span uit. Het is een behoorlijk grote kraam, maar heeft toch een intieme uitstraling. Dat komt door de opstelling van stoelen en tafels voor de kraam en de windvangers, maar vooral door de aankleding in de kraam.

Hoge der A voor de juiste sfeer

Op de achterwand pronkt een fantastische foto van het Hoge der A. Dat geeft sfeer aan de hele bedoeling. Maar het is niet het enige opmerkelijke aan de nieuwe kar. Lammert Wiersema, eigenaar van de vishandel, wijst ons vol trots op het dakterras bovenop de kraam. “Daar hebben twintig vierkante meter om stoelen te plaatsen.”

Vishandel Sontplein

Probleem is alleen dat er allemaal vergunningen nodig zijn om het dakterras ook daadwerkelijk te gebruiken. “Het ging meer om het idee. Ik had iemand toegezegd dat ik een hele mooie nieuwe kraam zou bouwen, met dakterras. Nou, dat is geregeld. Je moet alleen wel zelf een ladder meenemen, anders kom je er niet op.”

Zinloos, maar wel een dakterras

Het dakterras gaat meer om het idee. Dat het kan überhaupt. Volgens Lammert zijn ze in Amsterdam er jaloers op. “Wij hebben hier alle ruimte voor het terras. Die mogelijkheid hebben veel kramen in Amsterdam niet, dan is zo’n dak een uitkomst. Meerdere ondernemers bouwen inmiddels exact dezelfde kraam.”

Maar bij een vishandel draait het natuurlijk niet om de kraam. Hoewel het bij kan dragen aan de beleving, gaat het uiteraard om de vis. Die moet vers en lekker zijn. En niet te duur. Gelukkig weten ze dat bij Vishandel Sontplein ook. Het is een familiebedrijf, waar al generaties lang vis door de aderen stroomt.

Haring, lekkerbek en kibbeling

Volgens Lammert is haring al decennia lang de specialiteit van de familie. Maar ook de lekkerbekjes en kibbeling van kabeljauw worden volop verkocht. Je kunt kiezen uit verschillende formaten met een keur aan lekkere sausjes. Persoonlijk is de lekkerbek mijn favoriet.

Vishandel Sontplein

Het vlees van de vis is heerlijk mals en tegelijk stevig van structuur. Hij is perfect afgebakken waardoor de lekkerbek een lekkere krokante bite heeft. De kruiden, die de vishandel gebruikt, maken de lekkernij af. Ik heb niet bij elke vishandel in Groningen lekkerbek gehapt, toch durf ik te stellen dat dit de lekkerste van Stad is.

Vishandel Sontplein: beste van Stad?

Daar ben ik niet de enige in. Op Facebook wordt de vishandel bewierookt en geliefd vanwege de kwaliteit en vriendelijkheid. Maar dat is niet het enige. Ze zijn ook beroemd vanwege de garnalen-eierbal. Lammert: “De garnalenkroket is heel bekend, ik dacht: waarom maken we geen eierballen van garnalen?”

Inmiddels is de zelfbedachte snack uitgegroeid tot een van de pronkstukken van het familiebedrijf. Dagblad heeft er een groot stuk over gepubliceerd en RTV Noord heeft er een item aan gewijd. Op al die lekkere zeevruchten komen heel veel verschillende mensen af. Veel vaste klanten, maar ook studenten en zeker in de zomer heel veel Duitse toeristen.

Vishandel Sontplein




Vrouger gingen Stadjers en studenten ‘eem noar V&D’. Hoe moet de Groningse consument, na het bankroet van het warenhuis, de leegte opvullen? Gelukkig zijn er veel alternatieven voor een middagje geld uitgeven. In ‘Eem noar…’ verkennen wij de mogelijkheden.

Ga het gesprek aan ( comments)