Eem opnemen voor leutje Bacuna

Nog maar 19 jaar oud is Juninho Bacuna, maar wat al een beest. Sterk. Groot. Longinhoud als een paard. Ook nog redelijk snel en hij heeft een prima pass in de benen. Precies zoals moderne middenvelders volgens kenners moeten zijn. Allround, van box naar box en krachtig.

Toch krijgt het talent van Groningen bakken met kritiek over zich heen. Meestal onterecht, zoals tegen Twente, en slechts een enkele keer terecht. Hij is bijvoorbeeld, net als zijn broer, wat druistig. Maar hij beschikt, volgens bijvoorbeeld FC-watcher Wim Masker, wel over veel meer talent dan zijn broer.

Bacuna is de Sjaak

Volgens specialisten en supporters op Facebook en het FCGForum is Bacuna zo ongeveer schuldig aan alle tegendoelpunten tegen de bankroete club uit reserve-Duitsland. En hij voegt voetballend, laat staan aanvallend, bar weinig toe. Hij is een blinde draver. Een paniekzaaier. Een onruststoker. En heeft daardoor veel te veel balverlies.

Ik zie het anders. Ik zie een topatleet met voetballend vermogen met Groningse roots. Prachtig. Daar houd ik van. Spelers die vanuit de buitenwijken van de stad de jeugdopleiding inrollen en uitgroeien tot een van de betere talenten in Nederland. In ieder geval op zijn positie. Want dat is Juninho.

De moderne middenvelder

Hij heeft alles wat de moderne middenvelder nodig heeft. Echt alles. Hij is een van de weinige in het team die nog stappen kan zetten. Die straks allicht moeiteloos kan meedraaien in een topcompetitie. Zulke talenten moet je koesteren. Moet je fouten laten maken. Daar moet je niet van verwachten dat ze het team op sleeptouw nemen.

En die moet je zeker niet afrekenen op de vier tegengoals tegen Twente. Althans, niet als je feitelijk blijft. De eerste goal van Twente komt na een counter en een handsbal, die niet wordt gezien door de scheids. Ünal krijgt uiteindelijk de bal en poeiert hem tegen de netten. Zonder dat Bacuna daar ook maar iets aan kan doen.

De tegengoals

De tweede goal komt na een puike voorzet van Zyech op Ünal die vervolgens onberispelijk wordt afgemaakt door weer Ünal. Bacuna verliest in den beginne van de aanval wel het duel, maar dat is echt nog een behoorlijke tijd voor de goal. Groter is de fout van Antonia, die Ünal als een tuinkabouter aan de verkeerde kant dekt.

Bij de derde goal van Twente gaat Bacuna wel in de fout. Hij wil de bal strak en snel inpassen maar dat gaat mis. Twente onderschept en scoort vanuit de counter. Fout van Bacuna. Maar ook van meerdere spelers. En alsof fouten maken niet hoort bij een ploeg als FC Groningen.

En de rest dan?

Ook bij de vierde goal van Twente heeft Bacuna een rol. Hij dekt aan de verkeerde kant. Tegelijk kun je stellen dat hij als enige nog de kracht heeft om diep in de wedstrijd helemaal terug te sprinten tot in eigen 16. Daar faalt hij, maar waar is de rest van de verdediging? Het is niet eerlijk om Bacuna deze goal te verwijten.

Daarentegen is het grillige talent betrokken geweest bij twee goals van FC Groningen. Bij de 3-2 ontvangt Bacuna de bal op het middenveld. In behoorlijk tempo verplaatst hij het spel naar de linkerkant, zodat er ruimte en tijd is om een goede voorzet af te leveren, die vervolgens wordt afgemaakt door Idrissie.

Grote rol goals FC Groningen

Ook bij de derde goal van de FC speelt Bacuna een grote rol. Hij speelt Hoesen strak in tussen een woud aan verdedigers. Hoesen draait open, wordt neergelegd en krijgt de vrije trap mee op de rand van de 16. Die hij vervolgens verzilvert. Daarnaast heeft Bacuna als een van de weinige nog een aantal erg goede passes en rushes.

Zo verplaatst hij het spel een aantal keer erg handig met keistrakke harde passes. Vaak zelfs zonder aan te nemen, gewoon in een keer door. En hij zet met een werkelijk perfecte en harde inspeelpass zo Van Weert en Drost alleen voor de keeper. De pass is echter zo goed dat beide aanvallers er niet op rekenen.

Dit zijn de feiten van de wedstrijd van Bacuna. Hij is inderdaad bij twee tegengoals betrokken, maar ook bij twee voorgoals. Net zoals meer spelers debet zijn aan de tegendoelpunten en bijdragen aan de voordoelpunten. Verschil is alleen dat Bacuna een echte Stadjer is, vol met potentie zit, maar wel de kop van jut is.

Bacuna moet je koesteren niet uitfluiten

Als het onterechte sentiment zo doorgaat, dan is het, net als bijvoorbeeld bij spelers als Chery en Bacuna sr. een kwestie van tijd dat ie wordt uitgefloten. Als een jonge speler ergens niet beter van wordt, dan is het wel de twaalfde man die hem uitpoept. Zeker als dat ook nog eens zwaar onterecht is.

Want Bacuna is, zoals geschreven, een van de weinigen in deze selectie die het in zich heeft om enorme stappen te zetten. Durft risico te nemen. Is niet schuldig aan vier tegendoelpunten. Nee, hij is zeker de tweede helft de beste van de wedstrijd. Zulke talenten moeten we koesteren en liefhebben in plaats van uitfluiten en uitkotsen.

Door Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: