Eem testen | Heilig Boontje versus Veggie Much: twee nieuwe vegan fastfood bezorgtoko’s in Stad

Na een lange nacht strijden in de Peperstraat en daaropvolgende middag bankhangen is niks lekkerder dan fastfood happen. Een van vet druipende burger op een krokant getoast broodje, opgefrist met augurk en sla. Het enige nadeel: fastfood betekent doorgaans vlees eten en dat veroorzaakt dierenleed en is totaal niet duurzaam. Gelukkig  zijn er steeds meer uitstekende alternatieven waardoor je jezelf zonder schuldgevoel vol kunt stoppen.

In 050 zijn onlangs twee nieuwe bedrijfjes gestart die zich op vegan fastfood richten: Veggie Much en Heilig Boontje. Wij onderworpen ze aan een smaaktest. Een vierkoppig panel, allen geen vegetariër of veganist, proefde de menu’s en gaf haar oordeel. Is het een goed alternatief voor vlees en bovenal: is het lekker?

Veggie Much

Allereerst Veggie Much. Vriendinnen Esther en Esther (beide 26) zijn ruim een maand geleden begonnen met het bezorgen van vegan fastfood. Alleen op vrijdagavond, want de één studeert nog en de ander werkt fulltime. Ondanks (of misschien wel juist dankzij) deze exclusiviteit hebben ze via Instagram en mond-op-mondreclame al een aardige klantenkring opgebouwd.

Het aanbod bestaat uit drie verschillende burgers, een kapsalon, patat en zoete aardappelfriet. Alles vegan uiteraard en je kunt er ook twee huisgemaakte drankjes bij bestellen. Wij proefden de kipburger, de classic burger, kapsalon en zoete aardappelfriet.

Briljante kapsalon

De felroze kipburger is gegarneerd met cheddar en bacon. Het is met name de bacon die de burger draagt.  We hadden het niet verwacht maar het is dus mogelijk om vleesloze bacon te maken die echt goed smaakt. De classic burger heeft een mooie vleesstructuur en de gekarameliseerde ui smaakt goed. De burger zelf is wel wat dik, een dunnere patty was ook prima geweest. Van de sweet potato fries waren we geen fan, vooral omdat de smaak associaties met oliebollen opriep.

De kapsalon tot slot is een waar feestje. Krokante friet, krokante ‘shoarma’ met de juiste kruiden en de gesmolten vegan kaas smaakt daadwerkelijk naar kaas. Het toevoegen van stukjes rode peper is iets wat de Hasrets en Ozans van deze wereld ook zouden moeten doen. Deze vorm van kapsalon ontstijgt het niveau beukvoer en zou je in een eetcafé verwachten. Lekker!

De burgers en kapsalon van Veggie Much

Heilig Boontje

Ook Heilig Boontje wordt gerund door twee jongedames: Eline (24) en Zenna (23). Een halfjaar geleden begonnen ze hun zaak in Leeuwarden. Dat moeten we ze maar vergeven. Sinds afgelopen weekend bedienen ze ook 050 en wel vanuit De Loods. De vette hap is op vrijdag, zaterdag en zondag te bestellen.

De burgers van Heilig Boontje zitten in zwarte doosjes die worden geleverd met roze servetjes. Luxe bordeelstijl, daar houden we wel van. De dunne Franse frietjes lijken erg op die van de Mac en komen in groten getale. De Flick Chick burger, op een zwart broodje, smaakt lekker maar houdt de vleeseter niet voor de gek.

Net als een Big Mac, maar dan beter

De Holy Moly daarentegen zou dat wel kunnen doen. De structuur van de burger is vlezig. De smaak is uitstekend en een beetje smoky. De saus is hemels en het geheel doet sterk aan een Big Mac denken. Op de juiste manier: dezelfde winnende combinatie van smaken maar dan met versere ingrediënten en op een beter broodje. Ook de vegan bitterballen vielen in de smaak. Krokant van buiten, kruidig en smeuïg van binnen. Het is moeilijk om ze van bitterballen met vlees te onderscheiden.

De burgers, bitterballen en patat van Heilig Boontje

Conclusie

Voor een goede vette hap hoeven geen dieren meer dood, is onze conclusie. Zowel Veggie Much als Heilig Boontje heeft een lekker aanbod fastfood waarbij je het vlees niet mist. Absolute besteltips zijn de vegan shoarmakapsalon van Veggie Much en de vegan verbetering van de Big Mac van Heilig Boontje. Een portie patat erbij met vegan mayo, die overigens goed te pruimen is, en het is heerlijk uitbuiken.

Tot slot noemenswaardig zijn de huisgemaakte drankjes met vers fruit. Daarin zijn beide toko’s sterk. Lekker fris en niet te zoet, je blijft doordrinken. Daarmee zijn ze ideaal voor een brakke dag. Ons advies aan beide bezorgtenten: voeg de optie voor een XXL drink toe aan het menu, voor de nadorstige snackers. Stad zal jullie dankbaar zijn.

Honger?

Veggie Much bezorgt alleen op vrijdag. Bestellen kan per app of Insta DM. Een paar dagen eerder bestellen is aan te raden want de voorraad is beperkt.

Heilig Boontje bezorgt op vrijdag, zaterdag en zondag. Bestellen gaat via whatsapp of telefonisch.

Door Niels Rutjes, bekend van de Snackbarretocht op Instagram. Check die pagina voor reviews van alle cafetaria’s in Stad.

Psst, hier meer afleiding: