Een nachtclub is om één voor twaalf veilig, maar één minuut na twaalf niet meer? Evenementenbranche sleept overheid voor de rechter wegens willekeurig beleid

Foto: uit fotoserie Kor Bakker & Stef van Oosterhout

De evenementenbranche is uitgepraat. Ze spant een rechtszaak aan tegen de staat. Reden is het besluit van het kabinet om indoor evenementen met een capaciteit van slechts 75 procent te openen en de sluitingstijd van evenementen en clubs op middernacht te houden.

Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO dagen samen de overheid voor de rechter. Dit wordt ondersteund door de Alliantie van evenementenbouwers en de VVEM (Vereniging van Evenementen Makers).

Onderzoek is helder

De evenementenbranche is verbijsterd over de manier waarop het kabinet omgaat met jongeren en de mensen en bedrijven die in de branche werken. “Uiteraard waren wij verheugd toen er weer zicht op ruimte kwam. Echter, als men ons slechts toestaat om evenementen op 75 procent van de capaciteit te draaien, is dat een verkapte weigering van deze evenementen.”

“Op die capaciteit zijn evenementen simpelweg verliesgevend. Erger is dat er geen enkele onderbouwing is gegeven hoe men op dat arbitraire percentage is gekomen. De uitkomst van de Fieldlab onderzoeken is helder: evenementen kunnen, op vertoon van een coronatoegangsbewijs, veilig worden georganiseerd op volle capaciteit,” schrijft de branche in een toelichting op de aangespannen rechtszaak.

Lees verder via Dagblad van het Noorden

Psst, hier meer afleiding: