Een verhaaltje over een overdosis vanwege gedoe over lachgas

Drie man waren er nodig om zijn benen en armen in bedwang te houden. Ondertussen was hij aan het schuimbekken als een malle. De eerste hulpverlener die zich rond 4:30 uur over hem ontfermde schreeuwde: “Wat heeft hij gehad en hoeveel?”

De avond begon zoals zovele stapavonden. Gezellig met een groepje vrienden in de kroeg. Beetje keuvelen en borrelen. Het viel ons al een tijdje op dat J. erg vaak die shit nam, waarop we een paar weken geleden al hadden besloten hem extra in de gaten te houden. Maar het was geen doen, zoals vaker bij een verslaving.

Een junk doet junkengedrag

Elk onbewaakt ogenblik greep J. naar die rommel. Een paar minuutjes in afzondering op de wc was genoeg voor weer een shot. Hem in bescherming nemen tegen zichzelf was verdomde lastig. De verslaving was te sterk, in ieder geval krachtiger dan onze oplettendheid. Gesprekken hielpen ook niet meer.

Van alles hadden we geprobeerd. Hem uitnodigen voor een borrel terwijl we met een groep vrienden zaten te wachten voor een kringgesprek waarin iedereen zijn zorgen deelde en hem aanbood te helpen. Tevergeefs. Ook deze avond greep J. om de haverklap naar middelen om zijn verslaving te stillen.

Geen idee hoeveel hij uiteindelijk heeft gehad. Tientallen? Misschien wel honderden. We wisten het niet en moesten de vraag van de hulpverlener onbeantwoord laten. Zodra we even zijn kant opkeken had hij alweer wat in zijn hand. Boos worden hielp niet, afpakken ook niet. Dan ging scoorde hij het wel elders buiten ons om.

Overdosis

Geen idee hoeveel. Veel, dat zeker. Anders krijg je dit niet. In kleine hoeveelheden is het namelijk niet schadelijk en doet het vrij weinig met je lichaam. Maar in dit tempo, de hele nacht constant innemen als een malle, dat is niet gezond. Dertig liter heeft hij naar binnen getikt, dan krijg je zelfs van water een overdosis.

Dit is een fictief verhaaltje. Naar aanleiding van de berichtgeving over lachgas. Want dat is heel gevaarlijk waarschuwen verschillende media en medische instellingen. Met als voorbeeld een dude die 250 capsules lachgas naar binnen tikte per dag. Dat zijn vijftien per uur als je ook nog acht uur slaap pakt. In deze hoeveelheden is zelfs water gevaarlijk.

Ga het gesprek aan ( comments)