Eervolle vermelding voor pand Vindicat

Vindicat

Het pand van Vindicat heeft een eervolle vermelding gekregen bij de verkiezing van het Beste Gebouw van het Jaar. De winnaar is het nieuwe station in Rotterdam, maar de jury is ook lovend over Vindicat.

De verkiezing wordt georganiseerd door de branchevereniging van architecten. Bij het doornemen van het rapport worden er tal van punten opgenoemd waarom het pand van Vindicat in aanmerking is gekomen voor de eervolle  vermelding. De jury looft het ontwerp, de gerbruikte materialen en de levendigheid van het gebouw.

Jury over pand Vindicat

“Levendigheid wordt gecreëerd door sfeervolle ruimtes vol trots en mysterie op alle lagen van het gebouw te positioneren, meer en minder zichtbaar voor elkaar en ook vanaf de markt. ‘s Avonds gloeit het licht achter de ramen. Vindicat is dag en nacht een levendig en licht baken aan de Grote Markt,” schrijft de jury bijvoorbeeld.

Ook is er aandacht voor de ‘geblindeerde’ ramen, waar Sikkom en Vindicat een oplossing voor zoeken: “De ruimtelijkheid van de begane grond is zichtbaar vanaf de straat en geeft niks prijs als de vereniging dat niet wil. Het blijft geheimzinnig tenzij Vindicat besluit om tijdelijk de begane grond meer open aan de Grote Markt te leggen.”

Wordt aan gewerkt

“De keuze van activiteiten op deze plek ligt in dit ontwerp niet op voorhand vast, maar kan zich op allerlei manieren in de toekomst ontwikkelen. Zo blijft de besloten status van de sociëteit gehandhaafd en kan ze zich naar keuze meer en minder actief en open opstellen naar de Stad.”

Daar gaan we dus wat aan doen. Maandag drinken we een kop koffie met Vindicat en nemen we de mogelijkheden door om de ‘geblindeerde’ ramen te vullen met kunstexposities. De studentenverenging staat erg postitief tegenover de suggestie van Sikkom en, getuige de enorme lading mails, kunstenaars ook.

Wordt vervolgd dus.

Ga het gesprek aan ( comments)