‘Eikels van Vindicat’ niet welkom bij Gronings bedrijf

Vindicat

Een slimme stunt of een blunder? Het Groningse marketingbedrijf Sellian heeft zich niet populair gemaakt met het ‘geen eikel-beleid’ gericht op Vindicat en andere corporale verenigingen.

Directeur Ernst Wallinga maakte zaterdag via de website LinkedIn bekend dat binnen zijn bedrijf geen plaats is voor mensen die lid zijn (geweest) van studentencorps Vindicat. “Sollicitanten die kenbaar maken dat ze lid zijn geweest van het Vindicat komen er bij Sellian niet in. Ook voormalig leden van vergelijkbare clubjes uit andere studentensteden maken erg weinig kans op een baan bij ons..” Vindicat kwam in opspraak door de bangalijst van eerstejaarsstudentes en door de mishandeling van een eerstejaarsstudent die tijdens de ontgroening hersenoedeem opliep.

‘Makkelijk scoren’

De verontwaardiging in het hele land over deze uitsluiting is groot. “Generalisatie op basis van rotte appels is ook hier niet fair”, schrijft de Groningse wethouder Paul de Rook op Twitter. “Kritiek op incidenten is erg terecht, maar dit dreigt om te slaan in een hetze.”

Henri Kruithof noemt het epistel op Linkedin ‘domme marketing’. “Die zou ik niet inhuren.” Jacob Klaasen omschrijft het ‘geen eikel-beleid’ als “makkelijk scoren.”

‘Nationale discussie’

Wallinga heeft maandagmiddag zelf geen tijd om te reageren op de ontstane ophef, want,  “druk met een klant.” Zijn mededirecteur Goeran de Pater zegt geschrokken en overdonderd te zijn door alle felle reacties. “Er is een hele storm door ontstaan. Het is ineens een nationale discussie. Dat was niet de bedoeling.” Het verbaast hem tegelijkertijd. “Ernst schrijft vaker scherpe blogs. Vel mensen durven zich niet uit te spreken. Wij wel. Deze bijdrage maakt agressie los. Dat hadden we niet verwacht.”

Marketingstunt

De Pater ontkent dat het om een marketingstunt gaat. “Dat hebben we helemaal niet nodig.” Hij staat met Wallinga nog steeds achter de inhoud van de blog op LinkedIn. “Als bedrijf hanteren we strikte normen en waarden. We vinden het best dat iemand zich als student aansluit bij een studentencorps. Het staat ons tegen dat er binnen zo’n vereniging geen maatregelen worden genomen tegen misstanden. Als je de normen en waarden van die vereniging blijft onderschrijven, wanneer je bij ons solliciteert, dan past je niet bij ons bedrijf.”

De ontstane ophef is voor De Pater en voor Wallinga aanleiding om binnenkort terug te komen met een nadere uitleg. De ondernemers zoeken ook contact met wethouder De Rook om de zaak uit te praten.

Psst, hier meer afleiding: