Veel studentenkamers veranderen in nog maar een paar studio’s: het is straks niet meer mogelijk. Eindelijk!

Verbouwings aan de Jozef Israëlstraat in Stad – foto van DVHN

Hulde! Een bult studentenkamers veranderen in een paar studio’s en daar dikke knaken voor vangen terwijl steeds meer studenten niet aan woonruimte kunnen komen: het is straks niet meer mogelijk. De gemeente maakt een einde aan de ombouw van studentenkamers naar studio’s.

De gemeente Groningen verleent sinds 2017 vergunningen aan particuliere verhuurders die studentenkamers willen omzetten naar studio’s. Dit mocht als het aantal bewoners verminderde, en de studio niet groter dan 24 meter was. Op deze manier hoopte de gemeente de balans tussen studenten en ‘gewone’ burgers in wijken te herstellen.

Zo veranderden panden met vier studentenkamers bijvoorbeeld in drie studio’s, of twaalf kamers in negen studio’s. Winning voor de verhuurder, die er dikke centen voor kon vangen.

Complete historische interieurs sneuvelden

Op deze manier verdwijnen er al jaren kamers uit Groningen, en dat terwijl er zo’n schreeuwend tekort is. Een zeer kwalijke en onwenselijke ontwikkeling, schreven we eerder al.

Ook al kwalijk was het feit dat er complete historische interieurs sneuvelden om er eenvoudige, strakke studio’s met een eigen douche, wc en keuken van te maken. Zonde!

Gemeente wilde balans herstellen

De balans herstellen, dat was dus het idee. En dat is wel begrijpelijk, want in sommige wijken, zoals de Schilderswijk, wonen nog altijd meer studenten dan ‘gewone’ Stadjers. En dat zorgt wel ’s voor wat wrijving.

Maar inmiddels concludeert ook de gemeente dat de regel z’n doel voorbij schiet: het aantal studenten werd in bepaalde wijken misschien wel minder, maar het betekende ook dat studenten nóg moeilijker aan een kamer konden komen. En pandjesbazen, die werden alleen maar rijker.

Psst, hier meer afleiding: