Eindelijk gerechtigheid en barmhartigheid: Chun, ‘de Stadjer die niet bestaat’, krijgt een verblijfsvergunning

Chun, de man die niet bestaat Foto: Duncan Wijting
Chun, de man die niet bestaat, een jaar geleden Foto: Duncan Wijting

De 33-jarige Chun Sheng Yan uit Groningen – ‘de man die niet bestaat’ – heeft dinsdagochtend te horen gekregen dat hij een verblijfsvergunning krijgt. Zijn advocaat Urban Hansma heeft dit zojuist bevestigd.

Chun Yan vecht al meer dan 15 jaar voor een verblijf. Hij kwam als kind naar Nederland via mensensmokkelaars. Hij mocht hier niet blijven, maar kon ook niet terug naar China. Gevolg was dat hij vast zat in Stad als een man die niet bestond en geen kant op kon.

Journalist Rob Zijlstra trok zich het lot van Chun aan en heeft meerdere indringende verhalen over hem geschreven. Zoals deze. Over hoe hij als kind naar Nederland is gesmokkeld en in de keuken van een Chinees restaurant belandde. Schrijnend.

Er zijn meer mensen als Chun, kinderen zelfs

Heel fijn voor Chun dat hij zijn verblijfsvergunning heeft gekregen. Maar er zijn meer Stadjers in een dergelijke hachelijke en mensonterende situatie: Nunë (9) en Davit (7). Beide kinderen zijn in Stad geboren, hebben altijd op hetzelfde adres gewoond en zijn vanaf groep 1 elke dag naar dezelfde school gegaan. Toch wil de IND hen uitzetten naar Armenië, het land van hun ouders. Omdat ze zogenaamd uit beeld zijn geweest en geen netwerk hebben.

Lees hier meer over Davit en Nunë

Psst, hier meer afleiding: