Eindelijk wordt verhuursector aangepakt – nieuw vergunningstelsel uitgelegd

Het Stadhuis presenteerde vanmiddag in beknopte woorden het nieuwe vergunningstelsel voor verhuurders, makelaars en bemiddelaars in Stad. Met het nieuwe stelsel komt er hopelijk een einde aan een groot deel van de ellende in de Groningse verhuurmarkt.

Groningen loopt landelijk voorop met het verse lokale stelsel en heeft de afgelopen maanden volop overlegd met juridische experts en het ministerie in Den Haag. Al in maart refereert de minister, in het debat over bemiddelingskosten in de Tweede Kamer, naar de situatie in Groningen en zegt ze dat met medewerking van het ministerie hard wordt gewerkt aan een nieuw lokaal en sterk wapen in de strijd tegen huisjesmelkers.

Vragen, vragen en nog eens vragen

Maar wat behelst het nieuwe stelsel exact. Wat kun je doen als jouw huurbaas weer dreigend voor de deur staat omdat je naar de Huurcommissie bent gestapt. En welke gevolgen heeft het voor de bemiddelaar die voor tien minuten werk een rekening van 750 euro opstelt en deponeert bij de huurder in plaats van de verhuurder? Daarom het nieuwe stelsel uitgelegd aan de hand van een aantal concrete en beknopte vragen, zeg maar een soort FAC.

Wanneer gaat het vergunningstelsel in, voor wie geldt het?

Het vergunningstelsel gaat 1 januari 2019 los.

Wie moeten er een vergunning hebben straks?

Het is bedoeld voor verhuurders, makelaars en bemiddelaars die in Groningen actief zijn. Zeg maar de complete markt, behalve al die dubieuze websites zoals Huurstunt. Bedrijven die nu al actief zijn, krijgen automatisch een vergunning. Nieuwe ondernemers moeten eentje aanvragen en worden onder andere via Bibob gescreend. Als uit het onderzoek een negatieve uitslag komt, wordt de vergunning tegengehouden.

Wanneer raakt een bedrijf de vergunning kwijt?

Als de ondernemer structureel de fout ingaat, wordt de vergunning ingetrokken. Intimideren, meer geld vragen dan de wet toelaat, dreigen, chanteren, husivredebreuk plegen en meer van dat, waar een aantal Groningse verhuurders zich nogal schuldig aan maakt, is bijvoorbeeld uit den boze. Dan wordt, mits de klachten worden gestaafd met bewijs, de vergunning voor het adres waar het zich afspeelt vrij snel ingetrokken.

Mocht blijken dat de pandjesbaas vaker zo tekeer gaat tegen huurders, dan kan zelfs de vergunning van het complete bedrijf worden ingetrokken. Voor makelaars en bemiddelaars werkt het stelsel ietwat anders omdat zij niet vastgepind kunnen worden aan een verhuuradres. Dat fluctueert nogal. Wel kunnen ze gepakt worden op wangedrag, net zoals verhuurders, maar ook op het in rekening brengen van verboden bemiddelingskosten.

De bemiddelaar mag geen enkele rekening naar de huurder sturen als hij ook werkt voor de verhuurder. Dat doet de bemiddelaar volgens de wet al zodra hij de woning aanbiedt op internet of uit eigen bestand haalt. Dan is de factuur, van vaak honderden euro’s voor contract-, sleutel-, bemiddelingskosten voor de verhuurder. Die is opdrachtgever. Doet de bemiddelaar dat niet, dan is het dahaaaaag vergunning.

Wat gebeurt er met huurders als de vergunning wordt ingetrokken?

“Huurders komen niet op straat te staan”, verzekert wethouder Van der Schaaf ons. Huurders krijgen of vervangende woonruimte aangeboden, of de verhuur wordt voortgezet door de bank, de woningcoöperatie, of wie dan ook, zolang het maar niet de eikels zijn die we inmiddels allemaal wel bij naam kennen. “We doen dit voor de huurders, daar willen we voor opkomen met dit stelsel.”

Wat gebeurt er met de makelaar/verhuurder als de vergunning wordt ingetrokken?

Die kan stoppen met het verhuren van de woning waar het omgaat, of stoppen met het complete bedrijf. Einde tijdperk waarin louche verhuurders ongestraft hun gang konden gaan. Heuh!

In hoeverre is het juridisch allemaal geregeld?

Dat is de grote vraag. Al bijna een jaar is de gemeente bezig met dit nieuwe stelsel omdat het aantal meldingen en verhalen over misstanden in de media de pan uitrijst. Er is innig overleg gevoerd met departementen, ministeries, ambtenaren op alle niveaus en tal van juridische experts. Zowel Den Haag als Groningen hebben er vertrouwen in dat het stelsel standhoudt voor de rechter, maar dat is altijd afwachten.

Van der Schaaf: “We verwachten dat een aantal ondernemers dure advocaten gaat inzetten als we hun vergunning intrekken. Maar we denken dat we met dit stelsel, dat te vergelijken is met het stelsel van horecavergunningen, een stevig en juridisch verantwoord wapen in handen hebben in de strijd foute makelaars, verhuurders en bemiddelaars. Dat is hard nodig en we zien eventuele rechtszaken met vertrouwen tegemoet.”

Waarom is het nodig?

Omdat de situatie in Groningen de spuigaten uitloopt. Klinkt overdreven, maar is zo. Doordat slechts twintig procent van het aanbod van woningen voor studenten en starters in handen is van traditionele woningbouwverenigingen worden elk jaar duizenden huurders in de kluwen van de particuliere markt geduwd. Daarin werken hele goede ondernemers, maar ook heel veel charlatans die huurders structureel uitmelken.

Dat gebeurt op vele manieren, van te veel huur vragen, tot het in rekening brengen van kosten die bij wet verboden zijn. Als mensen daartegen in verweer komen, gebeurt het dikwijls dat ze deksel hard op de neus krijgen. Procederen kost veel geld, en de relatie met de huurbaas verslechtert. Iets wat bij sommige verhuurders en makelaars in Stad erg ongewenst is, want die schuwen dreigen, intimidatie, inbraak en geweld niet.

Wat kun jij doen als je slachtoffer bent van wanpraktijken?

Meer dan ooit loont het om er simpelweg melding van te maken. Dat kan bij de gemeente, Steunpunt Bemiddelingskosten en bij de politie. Sinds een aantal maanden wordt de problematiek uiterst serieus genomen en elke melding van wangedrag, zeker als die gestaafd wordt met bewijs, met de hoogste prioriteit behandeld. Mocht dat niet zo zijn, laat het ons weten. Dan verhogen wij, als het moet, de druk door erover te pennen.

En nogmaals, omdat wangedrag een breed begrip is, het gaat om: intimideren, dreigen, chanteren, hoge kosten die zonder duidelijke reden in rekening worden gebracht, bemiddelingskosten die verboden zijn zodra je zelf de woning hebt gevonden via internet of een bekende. En het gaat ook om sleutel-, contract-, overdrachtskosten. Prachtige termen, allemaal bedoeld om het woord bemiddelingskosten te vermijden en zand in de ogen te strooien.

Uitgelichte afbeelding is van Joram Krol

Psst, hier meer afleiding: