Eindelijk zestiendubbelspoor naar 058 en dan maar twee keer per uur een boemel. Dan krijg je dit

Dit moest het jaar van de grote verlossing worden: eindelijk dubbelspoor naar Leeuwarden waardoor niet drie, maar vier keer per uur een trein naar de Friese hoofdstad klapt en andersom. Twee keer de boemel en twee keer de sneltrein en dat is jottem want dan ben je binnen een dik half uur van Jellejellejelleland in Stad.

Vanwege corona zag vervoerder Arriva zich een paar weken geleden genoodzaakt om de dienstregeling terug te schroeven. Niet vier keer per uur naar Liwwadden, maar slechts twee keer. En andersom net zo. Dat levert bij tijd en wijle bomvolle treinen op, vooral richting het ingaan van de avondklok, waarin het verdomd lastig is om afstand te houden. Sterker: met een beetje pech hang je onder de schouder van de buurman, dan heb je weinig meer aan een mondkapje.

Arriva laat het gebeuren

Bovenstaande foto is gisteravond geschoten in de trein van 21:05 van Leeuwarden naar Groningen. Ook nog eens genomen vlak voor station Buitenpost waar nog enkele mensen binnenstapten. Het is heel logisch dat heel veel mensen voor de avondklok Leeuwarden achter zich willen laten en snel in Stad willen zijn, kun je ze niet kwalijk nemen. En het is ook niet voor het eerst dat het gebeurt, melden verschillende mensen.

Sterker: de drukte neemt in de trein tussen de provinciehoofdsteden neemt behoorlijk toe, merken reizigers op. En het lijkt erop alsof Arriva het allemaal laat gebeuren. Want de vervoerder heeft net een shitload aan nieuwe treinen aangeschaft voor het Noorden en recent is het spoor tussen beide steden volledig verdubbeld. Alle voorwaarden zijn aanwezig dus om, zeker richting de avondklok, een extra (lange) trein in te zetten op het drukke traject.

OV-protocol

Maar dat gebeurt dus niet. De dienstregeling is teruggeschroefd naar twee stoptreinen per uur (in de spits drie) en dat is de hel. Want die zit dus regelmatig behoorlijk vol en dan stopt ‘ie ook nog in al die dorpjes waardoor de rit bijna twee keer langer duurt dan de sneltrein. Alle reden om eem te bellen met Arriva met een simpele vraag: hou wordt?

“We houden ons aan het OV-protocol voor corona”, legt woordvoerster Tamara Vannuys van Arriva uit. “Dat betekent dat alle zit- en staanplaatsen bezet mogen zijn. Het is daarnaast de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf. Als die merkt dat het onverantwoord druk is, moet die een trein eerder nemen.”

Daarnaast monitort Arriva constant de drukte. Daaruit blijkt dat de ritten op het traject Groningen-Leeuwarden vanaf de verruimde avondklok een iets groter aantal reizigers verwerken (ongeveer 50% van het normale aantal reizigers). “Voor deze verruiming zaten we tussen de 30-40%. De foto die je meestuurt geeft zeker een ‘volle’ indruk. Onze data en de ervaringen van medewerkers geven echter aan dat het niet drukker is dan van toepassing volgens het geldende ov-protocol (alle zit- en staanplaatsen mogen worden bezet).”

Psst, hier meer afleiding: