‘Elke dag verdwijnt er een kamer in Groningen terwijl de woonnood hoog is’

studenten kamer internet tipje
Foto van Jim Meijer

Grosso modo verdwijnt er dagelijks een kamer in Groningen. Patsboem foetsie, terwijl de woonnood schrijnend hoog is. Dat kost de samenleving ook nog eens klauwen vol met geld, dat eindigt in de zakken van verhuurders. Hoe kan dat?

“11-09-2019 | Verleende omgevingsvergunning: Nieuwe Boteringestraat 38a t/m g en Kleine Rozenstraat 2at/m c. Transformeren zeventien onzelfstandige wooneenheden naar elf zelfstandige woningen.” Het is een kleine noot in het ambtelijke internetarchief. Maar het verraadt een sluierend en groeiend probleem in de Groningse verhuurmarkt, met name voor nieuwe eerstejaarsstudenten en de belastingbetaler.

Liever studio dan kamer

Wat er gebeurt is dat zeventien kamers verdwijnen en daarvoor komen elf studio’s terug. Oftewel: er worden zomaar zes wooneenheden uit de overspannen markt weggetrokken. De aanvraag staat niet op zich. Van 4 september tot en met 23 oktober worden middels 26 omgevingsvergunningen 134 kamers omgebouwd tot 83 studio’s en appartementen. Die zijn een stuk duurder, maar de voordelen voor huurder en verhuurder zijn enorm.

Laten we beginnen met wat winning is voor de huurder. De studio heeft een klein keukentje weggestopt in de hoek. En pal daarnaast een eigen douche en wc. Kortom: van alle gemakken voorzien en privacy. Nooit meer bouten in putlucht van Anne Fleur. En nimmer meer koken tussen de verschimmelde vaat van Diederik Jan. Wat een genot.

Ander pluspunt is dat een studio een eigen voordeur heeft. Niet altijd letterlijk, maar wel volgens de wet. En dat betekent dat de huurder huursubsidie kan aanvragen, en dat is nodig ook.

Huursubsidie mogelijk

Want de studio is een stuk duurder dan de kamer. Scheelt soms wel honderden euro’s per maand. Normaal niet te betalen voor de student, maar met huursubsidie komt ‘ie een heel eind. Voorwaarde is wel dat de student ouder is dan 23 en de huurprijs niet boven de 710 euro (sinds januari 2019 de liberale huurgrens) komt. Maar de meeste studio’s, die de plaats van kamers innemen, komen daar niet aan.

De duurdere studio is ook goed voor de verhuurder. Die vangt per maand meer knaken. Een enkele keer gaat het van acht kamers naar vier studio’s of van zeventien naar elf, maar gemiddeld genomen (over 26 aanvragen) verdwijnen er per verleende vergunning twee kamers. Dat verlies van inkomen wordt (ruimschoots) goedgemaakt met de veel hogere huurprijs van studio’s. Die dezelfde huurdersdoelgroep, met dank aan de huursubsidie, ook gewoon kan betalen.

‘Je krijgt toch geen vergunning’

Daarbij komt ook nog eens dat strenger optreden van het stadhuis zorgt voor stagnatie in aanwas van nieuwe kamers en krimp in het huidige aanbod. Een kamerverhuurpand moet aan zoveel voorwaarden voldoen dat beleggers en verhuurders er amper meer aan beginnen. “Je krijgt toch geen onttrekkingsvergunning”, is de breedgedragen teneur in het wereldje.

Daarnaast bouwen ze hun bestaande kamervoorraad in rap tempo om tot studio’s en appartementen. Vergunningtechnisch veel eenvoudiger, het levert meer op en de markt ervoor enorm. Een beetje studio’s staat niet langer dan een paar dagen te huur. Makelaars worden overspoeld met aanmeldingen als ze eentje online knallen.

Winnaars en verliezers

Winning voor zowel de huurder als verhuurder dus, maar daar houdt het ook wel mee op. Want voor eerste- en tweedejaars en internationals wordt het steeds lastiger om aan woonruimte in Groningen te komen. De wanhoop is hen nabij en sommigen vertrekken na maanden couchsurfen gewoon weer uit Groningen. Zo verdomd moeilijk is het inmiddels.

De andere verliezer is de belastingbetaler. Want die draait middels de huursubsidie op voor de extra luxe en privacy die de student als studiohuurder geniet. En dat loopt nogal in de kosten.

De 83 studio’s die van 4 september tot en met 23 oktober zijn gerealiseerd, kosten de gemeenschap in het uiterste geval op jaarbasis 352.585 euro: 83 x 12 x 354 (de maandelijkse huurtoeslag, uitgaande van een jaarinkomen van maximaal 16.000 euro en een huur van 710 euro).

Nog niet alle onder de loep genomen omgevingsvergunningen zijn goedgekeurd. Maar de praktijk leert dat het overgrote deel van de aanvragen wordt goed gekeurd. Eerdaags bespreken we dit probleem met wethouder Van der Schaaf en daar komen we uiteraard op terug.

Hier kun je zelf de omgevingsvergunningen checken. Eem Groningen invullen, bij onderwerp ‘omgevingsvergunning’ aanklikken en bij zoekwoord ‘onzelfstandig’ invullen.

Psst, hier meer afleiding: