Enorme hitte incoming? Volgens sommige weerkaarten gaan we richting 40 graden over twee weken

Amerikaanse weerkaarten kondigen in een aantal runs al enkele dagen enorme hitte aan voor Noordwest Europa. Ook de Europese weerkaart hint nu op extreme hitte na 16 juli. Maar de verwachtingen zijn nog met een hoop onzekerheden doorspekt.

Meteoroloog Helga van Leur deelt vier uur geleden onderstaande weerkaarten op Facebook. Daarbij pent de weervrouw een duidelijke disclaimer: “Het zijn nog uitschieters in de modellen en het is nog ver weg.” Desondanks is de mogelijke hitte-uitbarsting reden voor Helga om in het toetsenbord te klimmen.

Erg onzeker nog

Volgens onze huisweerman Alfred Scholtens komt de Amerikaanse kaart (GFS) in een aantal runs (uitdraaien) al een aantal dagen vrij regelmatig met ‘veertigers’ op de proppen. “Dat geldt voor een groot gebied, Engeland valt er bijvoorbeeld ook onder.”

Maar ook Alfred geeft aan dat het allemaal nog erg onzeker is. “Het verschilt bijna per run. De ene keer is het afgezwakt en een run later komt het weer terug, zoals nu. De enorme uitschieter is de controlerun, maar het gemiddelde van alle modellen ligt 13 graden lager, zo rond de 18 graden.”

Spaanse Pluim

“De Europese weerkaart, die doorgaans wat voorzichtiger is, ging lange tijd niet mee in de extreme voorspelling”, meldt Alfred. “Maar ook die komt nu met warmer weer op de proppen en op termijn mogelijk zelfs hitte. Het lijkt een beetje op de zogeheten Spaanse Pluim.”

Artikel gaat verder onder de post van Helga

Dat is, volgens Wikipedia, een natuurverschijnsel waarin zeer warme en droge lucht vanuit het Iberische schiereiland in pluimvorm richting Noordwest-Europa wordt gestuwd. De warme lucht vormt een soort deken bovenop koelere luchtlagen, waardoor zeer broeierig weer ontstaat. In de zomermaanden kan dit leiden tot zware regen- en hagelbuien, onweer en tornadovorming.

“Tot 2019 dachten we dat de kaarten gek waren”

Zover is het dus nog lang niet. Behalve de onzekerheden die per definitie opgaan bij lange termijnverachtingen speelt er namelijk nog iets. Alfred: “Bij de Amerikaanse weerkaarten vraag ik me sinds een recente update af of daar een bug in is geslopen. Die hint met regelmaat op erg warme temperaturen, overdreven heet bijna voor heel West Europa.”

Maar ook dat nuanceert Alfred direct weer: “Tot juli 2019 dachten velen, waaronder ikzelf, ook dat de modellen soms gek waren met veertigers op de kaarten. Uiteindelijk gebeurde dat wel. Sterker: de afgelopen jaren sluipen extreem warme temperaturen steeds vaker in de weerkaarten en in 2019 gebeurde het ook daadwerkelijk met temperaturen boven de 40 graden in Nederland.”

Jannes Wiersema

Jannes Wiersema, onze andere favoriete amateurweerman, heeft de kaarten ook gezien, maar vindt het nog veel te vroeg om zich daarover uit te spreken. Jannes: “Het is nog veel te ver weg. Ik zie dat sommigen op Twitter al over 40 graden praten, dat doe ik nog niet.”

Artikel gaat niet verder onder de afbeelding

Engelse weerkaart voor 19 juli… Pfff
Psst, hier meer afleiding: