Enorme maaimachine van Natuurmonumenten maait jong hertje dood in Onlanden

Het hertje

Achter het Stadspark, zeg maar tussen het Paterswoldsemeer, Leekstermeer en Peize ligt het natuurgebied de Onlanden. Het is er prachtig, met mooie graslanden, waterpartijen, heide, bos en fenomenaal zicht op de skyline van Groningen. Dat trekt uiteraard de nodige wilde dieren aan.

Zo zijn de Onlanden populair bij konijnen, hazen, vossen, buizerds, valken en flamingo’s. Vorig jaar is zelfs de monniksgier (allergrootste vogel van Europa) er gespot. En er wonen heel veel herten en reeën die daar vrolijk rond huppelen, maar zich net zo vaak verstoppen in hoog grasland. Die beesten zijn namelijk nogal schuw, zeker als ze jongen hebben.

Gruwelijke foto’s

Volgens het Kenniscentrum Reeën worden kalveren meestal tussen maart en eind juni geboren. In die periode moet voorzichtig worden omgegaan met gebieden waar veel herten leven. Dat weet Natuurmonumenten, beheerder van de Onlanden, als geen ander. En toch heeft een maaimachine afgelopen maandag een jong hert gruwelijk gedood.

Omwonende Edzard van Abs (73) is getuige van de nare gebeurtenis. Op Facebook beschrijft hij wat hij zag en deelt een aantal foto’s, die wij hier niet volledig plaatsen omdat ze pure horror zijn. Op de foto’s leeft het kalfje nog. Met aandoenlijke Bambi-ogen staart het jonge dier in de lens, terwijl de rug grotendeels is kaalgeschoren en de ingewanden naast het lijf bungelen.

De Onlanden gezien vanuit appartementencomplex Villa Sluiswachter in Groningen

Edzard van Abs op Facebook

“Eind van maandagmiddag kwam een gigantische maaimachine (zeven meter maaibreedte) de ecologische verbindingszone tussen het Paterswoldse meer en de Onlanden oprijden en ging met hoge snelheid het terrein maaien, soms ook in cirkels van buiten naar binnen. Er sprong een ree weg voor de machine naar de bosrand. Ik zei al “oei”, want er zat daar een ree met twee jongen. Nadat de maaier weg was na een halfuur kwam zij weer terug en bleef op één plek. Het leek erop dat ze stond te likken. Ik ben gaan kijken en trof dit jong aan waarbij de ingewanden er aan beide zijden uit lagen. het beestje was goed bij kennis. Ik heb de Dierenambulance Groningen gebeld en die hebben hem opgehaald en naar de dierenarts gebracht. Er lag ook nog 1/4 haas, de rest was al opgehaald door een Buizerd, het tweede jong kon ik niet meer vinden. Nadat de rust was weergekeerd kwamen er nog twee volwassen reeen tevoorschijn. Gisteren heb ik Natuurmonumenten op de hoogte gebracht. Maaien op dit moment en op die plaats met zo’n grote machine en met die snelheid heeft niets met natuurbeheer te maken. Ik wacht nog op antwoord.”

“Hiervoor ben ik geen boswachter geworden”

Wij zijn ook benieuwd naar het antwoord. Want kanonne. Pff. Zo zielig. En het voordeel van media is dat die doorgaans snel worden teruggebeld. Zo ook nu, aan de lijn hangt boswachter Bart Zwiers. “Ik ben hier echt heel ziek van”, is het eerste wat hij zegt. “Hiervoor ben ik geen boswachter geworden.”

Volgens Bart wordt het maaiwerk door een externe partij gedaan. “Ik wil en kan het niet goed praten. Maar er is een verklaring voor. Door schaalvergroting in de landbouw werken boeren en loonbedrijven met steeds grotere maaiers. Dat gebied is gemaaid met een triple-maaier, die zijn gigantisch. Maar dan nog mag dit niet gebeuren. Jonge reeën kunnen zich erg goed verstoppen, waardoor ze soms amper te zien zijn. Daarom is het erg belangrijk dat het gebied van tevoren wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van dieren. Wij gaan hierover in gesprek met de aannemer. Want, als het aan mij ligt, stoppen we per direct met die grote maaimachines.”

Een random triple maaier – bron: YouTube

Maaien in het hoogseizoen

Dat heeft gevolgen, weet Bart. “Boeren en loonbedrijven hebben door de schaalvergroting amper nog kleine maaimachines. Dat is hen niet kwalijk te nemen, want ze moeten wel omdat het boerenbedrijf steeds meer onder druk staat. Maar dit moet niet weer gebeuren.”

Tot slot legt Bart uit waarom Natuurmonumenten graslanden maait in het seizoen dat dieren jongeren krijgen. “De biodiversiteit in de natuur is enorm achteruitgegaan. Met als gevolg dat de laatste twintig jaar 76 procent van de insecten is uitgestorven. Daar proberen we verandering in aan te brengen door wat te doen aan de monocultuur, zodat andere planten en bloemen meer kansen krijgen. Uit tal van onderzoeken blijkt dat het hoogseizoen vanuit dit streven het beste moment is om te maaien.”

Niet al goed, maar het eind wel

Edzard is blij met de reactie van de boswachter en vertelt dat hij zelf inmiddels ook is teruggebeld door Natuurmonumenten. “Ze gaven aan dat dit inderdaad nooit had mogen gebeuren. Het is ook bijzonder triest. De dag ervoor zag ik het ree nog met twee jongen. Ik heb geen idee wat er met de andere is gebeurd. Die heb ik niet kunnen vinden en de moeder loopt sindsdien ook alleen rond. Ik vrees het ergste.”

Er is ook goed nieuws te melden. Edzard heeft samen met enkele buurtgenoten aangeboden om Natuurmonumenten in de toekomst te helpen. “We willen daags voordat er weer gemaaid wordt de graslanden controleren op de aanwezigheid van reekalveren en andere dieren.” Natuurmonumenten maakt dankbaar gebruik van het aanbod. Bart: “Dit is zo mooi. Hier word ik echt heel blij van.”

Moederhert met de twee kalfjes daags voor het noodlottige ongeluk

Psst, hier meer afleiding: