Er moeten meer straten naar vrouwen worden vernoemd: dus komt er een hele wijk. Goede zaak?

Als je goed zoekt zijn er in Groningen straatnamen vernoemd naar vrouwen (Foto: Jorien Bakker)

Een Gea Kramersteeg. Roeili Gritplein. Of Isabelle Dikszebrapad. Het lijkt allemaal mogelijk nu de gemeenteraad heeft besloten dat er meer straten moeten worden vernoemd naar vrouwen. Want de verhouding is helemaal zoek in de stad. Op voordracht van de Stichting Aletta Jacobs Noord-Nederland gaat daar nu verandering in komen.

Alle gekheid op het spreekwoordelijke stokje. Eem serieus nu. Want als er 418 straten zijn vernoemd naar mannen en slechts 47 naar vrouwen klopt er iets niet. Best raar ook eigenlijk dat hier niet eerder aandacht voor was. Dat vindt Jorien Bakker van eerdergenoemde stichting ook: “Vandaar dit plan. Want juist in straatnamen moet de maatschappij weerspiegeld worden. En dan ligt er dus nog wel een uitdaging qua diversiteit.”

Rolmodellen

Een hele wijk ‘omnoemen’ brengt nogal veel rompslomp met zich mee. Dus wordt er de keuze gemaakt om de nog te bouwen nieuwbouwwijk De Held III om te dopen tot De Heldin. Een wijk vol met straten vernoemd naar (hopelijk vooral) Groningse heldinnen van weleer. Want personen moeten overleden zijn om vernoemd te worden. Onze aanbevelingen in de inleiding kunnen dus voorlopig (hopelijk) overboord. Jorien roept Stadjers op na te denken over geschikte opties: “Want ook vrouwen hebben rolmodellen nodig.”

Kom dus maar door met je suggesties in de comments!

Psst, hier meer afleiding: