ESNS op Grote Markt: The Cool Quest, My Baby, Jeangu Macrooy, Tim Knol en meer

Tent Eurosonic Noorderslag Grote Markt

Feestdagen voorbij? Niet in Groningen! Want het allervetste van de winterperiode moet nog komen: Eurosonic Noorderslag. Het derde weekend (18 t/m 20) van januari is Groningen traditioneel de bakermat van de Europese muziekindustrie. In elke krocht wordt dan live muziek, variërend van afschuwelijk tot ragfijn, gemaakt.

Kerken worden omgebouwd tot poptempels, stadsbussen fungeren als podium voor rijdende mini-concertjes en alle kroegen, zalen en theaters worden ingezet voor Eurosonic Noorderslag of het gratis randprogramma. Moet ook wel. Honderden artiesten treden, verspreid over drie (stiekem vier) dagen, op in Groningen. In totaal zijn er dik vijftig podia voor een kleine vierhonderd optredens. Daar komen weer een kleine vijfhonderd journalisten en ook nog eens een dikke lading afgezanten van de muziekindustrie op af.

ESNS is heel dik

Tel daarbij ongeveer 40.000 gewone bezoekers uit 42 landen bij op, en je weet wat voor madness het wordt in Stad. Maar wel mooi. Heel mooi. Vooral omdat niet alles geld kost. Sterker: er zijn meerdere complete gratis randprogramma’s rondom ESNS. Daarover later meer. Nu eerst eem aandacht voor Eurosonic Open Air. Het cadeautje van de organisatie aan de stad. Gratis optredens van artiesten van enig allooi op de Grote Markt, als goedmaker voor dagenlang gedoe en misschien wel wat overlast in de binnenstad.

Jeangu Macrooy

Inmiddels is het programma voor Eurosonic Open Air bekend, en dat is alleraardigst. Op donderdag trapt Jeangu Macrooy (uitgesproken als Zjangú Makrooi) af om 210:45 uur. De 22-jarige zanger, met roots in Paramaribo, is dit jaar doorgebroken met zijn eerste album ‘High on You’. Landelijke media zijn lovend over zijn muziek. Volgens het AD is Jeangu Macrooy misschien wel het beste Nederlandse debuut in 2017 en bij de Telegraaf vielen de monden open van verbazing. Ook Giel Beelen rept over “de release van het jaar.”

Meute: techno marching band

Jeangu Macrooy treedt tot 21:30 uur op. Daarna is het even pauze en de lever opwarmen voor Meute. De Duitsers noemen zichzelf een Techno Marching Band. Komt, volgens hun site, neer op een dozijn drummers en blazers uit Hamburg die de dj bijstaan met hun akoestische instrumenten. Leest vrij droog, maar de praktijk is een stuk sprankelender. Luister en kijk zelf maar. Ziet er tof uit en de klanken horen erg gepolijst. Van up tempo techno tot prachtige duetten tussen saxofoon en xylofoon.

The Cool Quest

De donderdag wordt afgesloten door The Cool Quest. De band met wortels in Leeuwarden, Groningen en Zwolle is sinds het optreden in 2015 op de Sikkom Show hard doorgebroken met hits als Shine en Running. De afgelopen periode heb je misschien wat weinig van ze gehoord in Nederland, komt omdat ze heel druk waren met een geslaagde tour in Duitsland. Maar voor een optreden op de Grote Markt komen ze graag eem terug naar Groningen. Dikke prima, want The Cool Quest is met de aanstekelijke funky soul-sound de perfecte afsluiter van de eerste dag Eurosonic Open Air.

DeWolff

Vrijdag opent de enorme tent, die veel weg heeft van Paradiso, op de Grote Markt met een optreden van DeWolff om 20:45. De Limburgers rocken door tot 21:30 uur en ken je allicht van hits als Sugar Moon, Don’t You Go Up the Sky of The Pistol. De stijl van de band is vrij hard. Lange wapperende haren, raggende gitaren, beukende drums en meer van dat. Maar wel afgewisseld met gevoelige zangpartijen en heerlijke solo’s op het orgel die je uren later nog in je kleine teen voelt nagalmen. Gaat dat zien, zeker als je van een goede portie rock houdt.

Transylvania [Damn Fun]

Na DeWolff en een kleine pauze klimt om 22:15 uur Transylvania [Damn Fun] op het podium. Over de Roemenen is weinig te vinden op het Nederlands- en Engelstalige internet. Maar ESNS weet dat de band in 2013 is gevormd en een ware rage heeft veroorzaakt op de Balkan. De ene oprichter is expert op het gebied van Transsylvaanse folklore en de cultuur van dit eeuwenoude volk. En de andere wijdde het grootste deel van zijn leven aan de dj-tafel en geluidstechniek. Het resultaat is Transylvania [Damn Fun].

My Baby

My Baby sluit de vrijdag af op de Grote Markt. Om 23:45 uur Nederlandse tijd begint het optreden dat duurt tot 0:30 uur. De Amsterdamse band is een hele beste afsluiter, weet iedereen die My Baby een keer live heeft gezien. De energie spat er vanaf, terwijl de muzikale compositie uiterst fijn en binnen de opzwepende melodielijnen blijft. Dat gecombineerd met het snelle elektrische gitaarspel en de ferme, doch zuivere, uithalen van zangeres Cato van Dijck zorgt voor een opzwepend en hypnotiserend geheel waar je geen drugs bij nodig hebt om in de flow te komen.

NNO met muziek uit games

De zaterdag is traditioneel anders dan de midweekse dagen. Want er wordt overdag gespeeld en andere muziekstromen komen aan bod. Vorig jaar was dat het Noord Nederlandse Orkest met liedjes van David Bowie (was awesome!). Dit jaar speelt het NNO game-muziek. Tracks uit bekende en minder bekende games van vroeger en nu wordt nagespeeld. En vergis je niet: er zit soms fantastische muziek in games. Het NNO begint al om 12:00 uur en eindigt een uurtje later. Ideaal voor voor een brakke lunch na een zware dagen en nachten ESNS.

Tim Knol

Om 14:30 uur is het de beurt aan Tim Knol. De Nederlandse zanger en liedjesschrijver behoeft geen nadere uitleg, denken we. Die is inmiddels wel wat bekender dan Sikkom bijvoorbeeld. Heeft ‘ie kan gedaan, die Tim. Hij was trouwens ook een van de eerste muzikanten die oproep tot een boycot van Radio 538 vanwege die stomme stunt met Maan. Zou je hem ook nog voor kunnen bedanken als je er toch bent, of niet. Dat kan ook. Vrij land immers. Na Tim Knol komt een andere oer-Nederlandse naam op het podium: Ruben Hein.

Ruben Hein en tot slot: gospels

Ruben zingt hele gevoelige liedjes en doet daarbij uitstekend werk op de piano. Sommigen omschrijven het als prachtige ballades, anderen reppen over zoetsappige tranentrekkers. Is een kwestie van smaak. Zeker is dat Ruben het wel goed doet. Op Youtube heel veel hits en lieve woorden van voornamelijk vrouwen. Maar dat is niet zo heel gek als goed kijkt naar zijn kop. Er zit wel iemand achter de piano en het oog wil ook wat. Ruben treedt van 15:45 tot 16:30 uur. Daarna is de beurt aan de allerlaatste act van Eurosonic Open Air 2018: Michelle David & the Gospel Sessions, van 17:00 tot 17:45 uur.

Kadepop

Tot allerlaatste slot nog eem een leuk weetje: Eurosonic Open Air lijkt stiekem wel een beetje op een Kadepop-reünie. Zo stond Jeangu op de laatste editie van Kadepop. Maar ook My Baby, The Cool Quest en DeWolff hebben voorgaande jaren op het Groningse festival gespeeld. Blijkt maar weer eens dat ze daar bij Kadepop een uitstekende neus hebben voor talent dat op het punt staat om door te breken, of als is doorgebroken maar vlak daarvoor is geboekt. Denk dan aan namen als Typhoon en Dotan. Doen ze toch goed daar aan de kade.

Nog eem in het kort:

Donderdag 18 januari
Jeangu Macrooy (nl) | 20:45 – 21:30
Meute (de) | 22:15 – 23:00
The Cool Quest (nl) | 23:45 – 00:30

Vrijdag 19 januari
Dewolff (nl) | 20:45 – 21:30
Transylvania [damn fun] (ro) | 22:15 – 23:00
My Baby (nl) | 23:45 – 00:30

Zaterdag 20 januari
Noord Nederlands Orkest (nl) | 12:00 – 13:00
Tim Knol (nl) | 14:30 – 15:15
Ruben Hein (nl) | 15:45 – 16:30
Michelle David & the Gospel Sessions (nl) | 17:00 – 17:45

Ga het gesprek aan ( comments)