Evenement ‘Bier gooien op Boef Noorderslag’ loopt storm

Rapper Boef is dus welkom op Eurosonic Noorderslag. Hij speelt zelfs op Noorderslag in Oosterpoort op 20 januari. Komt omdat Boef volgens de organisatie bij de actuele popmuziek hoort. Dat zint twee meiden uit Groningen niet en daarom hebben de Stadjers het ‘Facebook-evenement ‘Bier gooien op BOEF Noorderslag‘ aangemaakt.

“Na alle ophef en afzeggingen van een aantal festivals, vonden wij het belachelijk dat hij nog wel welkom is op Noorderslag,” legt één van de initiatiefneemsters uit. “Daarbij moet ik wel zeggen dat het is begonnen als een grapje vanmiddag in de theepauze.” Ofwel, niet al te serieus nemen, maar wel een beetje. Want iedereen vindt wat van Boef en de discussie is begrijpelijk.

Welles nietes

Aan de ene kant is dichterlijke vrijheid, hoe aanstootgevend soms ook, zo ongeveer het hoogste goed voor de artiest. En er lopen grotere boefjes rond die vele ergere dingen op hun kerfstok hebben en die ook nog steeds op allerlei podia worden bewierookt. Aan de andere kant is dat een dooddoener. Er is altijd wel wat ergers je kunt je afvragen of je als organisatie in adem genoemd wil worden met Boef.

Legitieme vragen allemaal, waar ook de organisatie over heeft nagedacht. Volgens hen komt het vooral omdat Boef nu onder een vergrootglas ligt en breed wordt uitgemeten in de media. “Zo’n groot festival als Eurosonic Noorderslag zou het voorbeeld van andere festivals moeten volgen nu er zoveel ophef is,” vinden de meiden. Dat doet ESNS niet en daarom dus bier gooien. Als uiting van publieke ontevredenheid.

Mensen houden van (bier gooien) op Boef

Inmiddels zijn een paar uur na lancering dik vijfhonderd mensen geïnteresseerd in het evenement en dat loopt op. Groningers vinden het mooi en grollen volop over Boef op de pagina. Iemand vraagt zich af of het met of zonder fles is. “Ik doe het namelijk liever met fles.” Een ander denkt dat het niet handig is om voor zo’n figuur een kaartje aan te schaffen. “En uiteindelijk hem sponsoren? Nee, dank u.”

Dat is overigens niet het geval. Artiesten spelen voor noppes op Noorderslag. Het is een showcase festival. Als ze tijdens ESNS hard rocken, worden ze de rest van het jaar geboekt. Dat is idee, je in de kijker spelen van platenbonzen en festivalorganisaties en daar moet je wat voor over hebben. Dus je kunt prima een kaartje kopen en alsnog je onvrede over Boef uiten. Hij wordt er niet rijker van.

Klik hier voor het evenement

Klik hier voor de petitie ‘Geen Eurosonic Noorderslag met Rapper Boef

Ga het gesprek aan ( comments)