Expres – column Rosa Timmer

Rosa Timmer column expres

Een feestje overdag, dan weet je hoe laat het is. Daar zijn altijd baby’s. Ik kwam wat later, hopend dat de eerste kinderen al in bed lagen voor een middagdutje. “Ha, wat leuk je bent de eerste,” zei vriendin toen ik aanbelde. Mislukt.

Niet veel later kwamen er jonge moeders binnen, ook zonder kind herken je ze goed. Het zijn de vrouwen die al dronken worden van één wijn.

Naast mij ging een prachtvrouw zitten met een baby. Vijf weken geleden bevallen en ze zag er stralend uit. Haar geföhnd en een jurkje aan. Zo kan het dus ook, dacht ik in een flits. Maar ze zat wel verdacht dichtbij.

Als er een baby is, is er altijd het risico dat je het moet vasthouden. Sinds ik twintig jaar geleden twee hamsters uit mijn handen liet glippen waardoor ze door het zoldergat drie verdiepingen naar beneden vielen, doe ik dat liever niet meer. Gelukkig waren er genoeg anderen die de baby wel wilden.

De baby ging van warme boezem naar boezem, steeds werd het doorgegeven als de betreffende vrouw weer een slok wijn wilde. De paniek sloeg toe. Normaliter laat ik vriend het kind vasthouden als het de kring rondgaat, maar hij was niet mee. Toen ik aan de beurt was, ging ik snel naar de wc. Bij terugkomst had moeder de baby aan de borst gelegd. Opgelucht ging ik zitten.

Pardoes trok ze het kind van haar tepel en duwde het bij mij in de armen. Ik schrok me rot. “Ze gaan altijd huilen bij mij hoor,” sputterde ik tegen. “Ah toe nou, ik wil wat eten,” zei moeder. Ik kon niet weigeren. Dus daar zat ik. De baby keek me aan alsof ze een spook zag. Ik probeerde haar fontanel niet per ongeluk in te drukken en haar vooral niet te laten donderen.

Even dacht ik aan mijn geheim. Ik verdenk mezelf er nog altijd van dat ik de hamsters expres heb laten doodvallen.

Ik wilde weten hoe dat klonk.

Expres – Rosa Timmer

Rosa is Stadjer, journaliste en columniste bij Dagblad van het Noorden. Elke zaterdag staat een column van haar in de krant. Ze zijn te koop in boekvorm en met enige regelmaat verschijnt er eentje op Sikkom (en daar zijn we heel erg blij mee!).

Ga het gesprek aan ( comments)