Fakkelprotest tegen gaswinnings gaat in Amerika viraal als corona-protest: “Demo tegen politiestaat”

Het filmpje van rellende Olympique Marseille-supporters in Groningen vanwege voetbal werd in Amerika gespind als een demonstratie van moslims die de sharia eisten in een Duitse stad. Met dank aan een politicus die het filmpje zo deelde op Twitter. Opnieuw gebeurt iets vergelijkbaars, maar dit keer met de beelden van de fakkeltocht.

Aaron Ginn deelt verschillende foto’s en video’s van de demonstratie tegen de gaswinning met zijn 56.000 volgers op Twitter. Bij de foto waarop de volle Vismarkt van boven te zien is (die van ons, die ongelooflijk viraal ging) schrijft Aaron (vrij vertaald vanuit het Engels): Tienduizenden vrije mensen protesteren tegen de nieuwe politiestaat in Nederland.” De tweet kan op veel bijval rekenen, zo is die 1800 keer gedeeld. Veel mensen zijn blij dat Nederland in verweer komt tegen de coronamaatregelen. Gelukkig zijn er ook mensen die aantonen dat de tweet valt onder nepnieuws. Maar het kwaad is al geschied.

Artikel gaat verder onder de tweet

Nederlanders staan op

Datzelfde geldt voor de tweet die hij drie uur daarvoor de wereld in slingerde. Bij een filmpje van de volle Vismarkt pent de Amerikaan: “Nederlanders staan op tegen hun regering en de constante onderdrukking in Groningen gister.” Ook onder die tweet, die voorzien is van 1100 hartjes en 500 keer gedeeld is, verzamelen tegenstanders van het coronabeleid zich om de revolutie uit te spreken. En ook hier zijn er weer enkelen die duidelijk maken dat het frame dat Aaron erop plakt vals is, maar dat is als een frikandel in de gymzaal gooien. Het haalt weinig uit.

Een dag na de demonstratie deelt Aaron ook al verschillende tweets over het gaswinningsprotest. Bij een video van de fakkeltocht meldt Aaron: “Een opvallend tafereel vanavond in Nederland, waar demonstranten met fakkels lopen om een einde te maken aan het ‘nieuwe normal’.” Deze tweet wordt enkele honderden keren gedeeld door medestanders van Aaron en weer trekken anderen aan de bel: “Dit is nepnieuws”.

Artikel gaat verder onder de tweet

https://twitter.com/aginnt/status/1482853258897076227

Hij gaat maar door en door en door

Rond hetzelfde moment deelt Aaron een ander filmpje van de fakkeltocht met de mededeling: “Nederland barst vanavond los om de covic-wet een halt toe te roepen.” Dat is de topper qua interactie. Ruim 5200 mensen hebben de tweet bijvoorbeeld een hartje gegeven en hij is 2200 keer gedeeld. Gelukkig zijn er in de reacties wederom mensen die vertellen dat het dikke onzin is.

Aarin Ginn is niet zomaar iemand. Met ruim 56.000 volgers is hij met recht een leutje influencer. Dat komt allicht omdat hij in 2017 in verkozen in de Forbes Top 30 Under 30. In die lijst is hij terechtgekomen omdat Aaron een grote man is in Silicon Valley. In het walhalla van technologie heeft Aaron onderscheidt Aaron zich met zijn Lincoln Network, waarmee hij een brug wil vormen tussen Sillicon Valley en Washington. Op zich niet verrassend dat Aaron de brug naar de politiek wil slaan. Hij was namelijk de enige Sillicon Valley-dude die in het campagneteam van Mitt Romney zat, de republikeinse presidentskandidaat die verloor van Obama in 2012.

De complete tijdlijn van Aaron op Twitter bestaat uit filmpjes van grote demonstraties, die hij telkens in verband brengt met vrijheidsdemonstraties. Geen idee of die allemaal wel of niet kloppen, dat is te veel uitzoekwerk, maar in het geval van Groningen is hij duidelijk aan het jokkebrokken.

Psst, hier meer afleiding: