Help! Farid, de lieve eigenaar van Sunny Beach, vecht voor zijn leven in een gaar Bulgaars ziekenhuis. Daarom crowfdundings

Farid Meddour, de eigenaar van Sunny Beach, ligt in kritieke toestand in een Bulgaars ziekenhuis. Dat levert veel ellende op. Want de zorg is daar zwaar ondermaats. De familie maakt zich zelfs dermate zorgen dat ze een crowdfunding zijn gestart om de barmhartige Stadjer terug naar Stad te halen.

“Het is gewoon dramatisch”, valt Fabiola Meddour, dochter van Farid, met de deur in huis. “Het is een hele lastige situatie, een rollercoaster. Vanochtend hoorden we dat hij eigenlijk nergens meer op reageerde. Maar vanmiddag kregen we een update dat hij zijn hoofd en ogen bewoog toen zijn naam werd geroepen.”

Bulgarije

Dertig jaar geleden is Farid vanuit Algerije vertrokken naar Stad. “Hij werkte als beveiliger bij de deur van bijvoorbeeld Shadrak en de Troubadour”, vertelt Fabiola. “Daar leerde hij half Groningen kennen en uiteindelijk besloot hij bijna zes jaar geleden om zijn eigen discotheek te openen: Sunny Beach in de Peperstraat. Ik had daar nog mijn bedenkingen bij, omdat geen enkele horecaondernemer lang overleefde in dat pand, maar hij is met niks naar Nederland gekomen en heeft er een succes van gemaakt.”

Omdat corona ervoor zorgt dat Sunny Beach al tijden dicht is, besluit Farid naar Bulgarij te gaan. Een beetje genieten van de zee in plaats van zich suf piekeren over het lot van zijn Sunny Beach, totdat hij op 5 april heftige buikpijn krijgt. “Hij kon bijna niet ademen en is naar een privékliniek gegaan”, vertelt Fabiola. “Daar werd hem verteld dat er niks aan de hand was. Met een paar strips antibiotica is hij weggestuurd.”

Van kwaad naar erger

Er blijkt echter wel iets aan de hand te zijn. De pijn houdt aan en op 10 april bezoekt Farid een ander ziekenhuis dat van de staat is. Fabiola: “Daar ontdekten ze dat hij een vergevorderde buikvliesontsteking had. Hij moest met spoed geopereerd worden waarbij een deel van zijn darm is weggehaald.” Tijdens de operatie kwam ongeveer 400 milliliter vloeistof uit zijn lichaam, waarvan de artsen niet wisten waar het vandaan kwam. “Ze hebben hem toen nog een keer geopereerd en een monster van de vloeistof naar het lab gestuurd om duidelijkheid te krijgen.”

De duidelijkheid blijft uit. En ondertussen gaat het bergafwaarts met Farid. Op 13 april spreekt de familie voor de laatste keer met de horecaondernemer. Farid wordt op die dag opnieuw geopereerd en wederom pakt het slecht uit. Fabiola: “Hij kreeg na de operatie een beroerte en daarbovenop een buikinfectie.” Reden voor de in Groningen achtergebleven familie om in het vliegtuig naar Bulgarije te stappen. Om pa daar bij te staan. Maar vooral om hem op te halen.

Artikel gaat verder onder de foto

Screenshot van de crowdfunding

“We moesten medische instrumenten voorschieten”

“Op dit moment ligt hij aan de zware beademing, heeft nog steeds een infectie en de tube die zijn gal met de lever verbindt is losgegaan”, legt Fabiola de beweegredenen van de familie uit. “De artsen in Bulgarije kunnen niks meer voor hem doen. Een operatie durven ze niet aan omdat ze vrezen dat hij het niet gaat redden. Daarom willen wij hem zo snel mogelijk naar Nederland halen. In Groningen kunnen ze hem veel beter helpen.”

Als praktisch voorbeeld waarom Farid in Nederland beter af is, haalt Fabiola een gebeurtenis van een paar dagen geleden aan. “De artsen wilden hem opereren en hadden daarvoor instrumenten zoals messen nodig. Dat moesten wij voorschieten omdat het ziekenhuis er geen geld voor had. Het geeft op welk niveau de zorg is en geeft ons weinig vertrouwen dat mijn vader daar in goede handen is.”

Probleem: geen reisverzekering

Probleem is dat Farid geen reisverzekering had. Daardoor zijn de kosten voor het ambulancevlucht voor de familie en die zijn niet misselijk. “Waarschijnlijk moeten we daar tussen de 30.000 en 35.000 euro voor betalen”, denkt Fabiola hardop. Om die kosten bij elkaar te sprokkelen hebben ze de crowdfunding opgezet. En hoewel het al goed gaat, er is inmiddels bijna 4,000 euro opgehaald, is er nog behoorlijk wat geld nodig.

Dat moet hopelijk goedkomen. Want Farid is geliefd in Stad. Vaker krijgen wij vragen of we aan een schrijnend verhaal met daaraan gekoppelde crowdfunding aandacht kunnen besteden. Vandaag werden we echter overspoeld met lieve berichten en verzoekjes om hier wat mee te doen.

“Hart van goud”

Een van de mensen die ons een pb’tje stuurde, is Ramona. Ze schrijft: “Zouden jullie alsjeblieft deze crowdfunding kunnen delen? Farid wordt door velen geliefd en heeft heel veel mensen geholpen. Hij zou je zijn laatste euro geven als je dat nodig hebt. Zo heeft hij mij twee keer de kans gegeven om bij hem aan het werk te gaan. Dat heeft mij destijds van de straat afgehouden. Hij leende me zelfs geld om te kunnen verhuizen, anders stond ik op straat. En zo helpt hij vaker mensen. Een vriend van mij lag bijvoorbeeld een keer in het ziekenhuis en hij was niet verzekerd, Farid heeft toen de rekening betaald. Zo kan ik doorgaan met hartverwarmende verhalen over hem.”

Nou. Meer woorden zijn niet nodig om deze geliefde en barmhartige man, die Groningen zoveel heeft gegeven, te beschrijven. Nu nog 30.000 euro om zijn leven te redden. Doneren kan hier.

Psst, hier meer afleiding: