Farmers Defence Force negeert ultimatum: boeren gaan voor lege schappen

Famers Defence Force negeert het ultimatum van het Centraal Bureau Levensmiddelen. Oftewel: de boeren die aangesloten zijn bij FDF richting kerst distributiecentra van supermarkten willen platleggen.

Volgens het CBL hadden de boeren tot vanmorgen tien uur de tijd om de acties te annuleren, maar dat hebben de boeren niet gedaan. Tegen RTLZ zegt Mark van den Oever, frontman van FDF: “De acties gaan zeker door.” Komende woensdag moeten de distributiecentra plat worden gelegd, zodat de supermarkten met kerst lege schappen hebben.

Statement van boeren

In een statement legt de radicale boerenprotestbeweging uit wat de bedoeling is: “Deze kerst zal voor heel veel Nederlanders een karige, weinig ontspannen kerst zijn: heb ik nog een bedrijf binnenkort? Heb ik nog een baan binnenkort? Heb ik nog een huis binnenkort? Kan ik mijn gezin nog onderhouden? Dat is de kerst voor velen van ons. Terwijl een ander deel van Nederland zich vooral zorgen lijkt te maken of de zalmsnippers wel op tafel staan deze kerst. De tegenstelling zou niet groter kunnen zijn.”

Dat de boeren al decennia miljarden subsidie ontvangen, omdat ze anders al lang bankroet zouden zijn, zeggen ze er niet bij. Dat ze vooral produceren voor het buitenland, laten ze ook in het midden. Dat er in geen enkele branche zoveel miljonairs zijn als in de veeteelt, wordt ook niet genoemd. En dat er bizar veel misgaat in de ontluisterende en zwaar gesubsidieerde handel van kalveren, waar enkelen (niet de consument of supermarktmanager) erg rijk van worden, verzwijgen ze.

Rechtszaak

Door de opstelling van Farmers Defence Force dreigt nu een rechtszaak. De supermarktbranche wil de acties van de boeren namelijk tegenhouden via Vrouwe Justitia. Maar FDF zegt dat de organisatie klaar voor een rechtszaak is. Dit belooft nog een staartje te krijgen.

Lees ook: ‘Opinie: begrijpelijke onrust bij boeren, maar we ontkomen niet aan ingrijpen’

Wat vinden jullie? Terechte actie van de boeren of stom om de gewone man te pakken? Laat het weten in de comments.

Psst, hier meer afleiding: