FC Groningen: Van de Looi wisselt angel uit wedstrijd

Euroborg FC Groningen
Geen vuiltje aan de lucht is misschien overdreven. Maar Groningen is tot de 60e minuut voetballend de betere, staat met 1-0 voor en op het middenveld is de FC met een uitblinkende Adorjan GAE de baas. 

Ondanks het belabberde veld (profclub onwaardig) wordt er bij vlagen goed gevoetbald en laat de Trots van het Noorden een aantal soepele aanvallen zien. Helaas stokt het goede spel vaak bij gelegenheidsspits De Leeuw. De noeste arbeider wil graag, zeurt niet en scoort regelmatig, maar toch verzuipt hij in het technische spel van Chery, Adorjan en Kostic.

Fluitconcert voor wissel

Groot is dan ook de verontwaardiging op ‘Noord’ als in 61e minuut Adorjan wordt gewisseld voor Zeefuik. Een fluitconcert daalt neer op het veld, wat weer tot onbegrip leidt bij teammanager Roorda, die vanaf de dug-out de fanatieke aanhang misprijzend aankijkt.

De supporters hebben echter gelijk. Zeefuik moet er inderdaad in, maar voor De Leeuw en niet voor de goedspelende Adorjan. Groningen speelt veelal diep op de helft van Go Ahead Eagles, maar het ontbreekt aan een balvaste spits. Zeefuik is dat meer dan De Leeuw, en dus is een wissel De Leeuw voor Zeefuik gerechtvaardigd.

Spel FC zakt in na wissel

Trainer van de Looi denkt er anders over, posteert De Leeuw op tien en Zeefuik in de spits. Daarna wordt het spel zienderogen minder en grijpt Go Ahead Eagles het middenveld in handen. Niets ten nadele van de ijver van de Leeuw, voetballend heeft hij gewoon te weinig gogme voor de centrale aanvallende positie op het middenveld.

Groningen begint in de redelijk gevulde Euroborg goed aan de wedstrijd. In de vierde minuut opent Chery goed en start hij een dribbel van een paar meter, hij krijgt wat ruimte om te schieten en plaatst de bal in de verre hoek. FC Groningen staat voor.

Eerste helft FC Groningen beter

De eerste helft is Groningen heer en meester, ondanks wat kleine mogelijkheden van de Deventenaren, zijn de beste kansen voor Groningen. Vooral Kostic, Adorjan, Hateboer en Chery spelen goed in de eerste 45 minuten.

Na rust gaat Groningen, nu spelend richting fanatieke aanhang, verder met hetzelfde voetbal. Chery schiet op goal en een aantal goede aanvallen eindigen bij De Leeuw. Zoals in de 60e minuut als Adorjan na een puike dribbel Kostic slim aanspeelt. De Leeuw is helaas net te laat om de voorzet van Kostic te verzilveren. In de rebound plaatst Adorjan de afgevallen bal op de lat. Dat is direct de laatste actie van Liverpool-huurling.

Go Ahead Eagles tweede helft gevaarlijker

Na de wissel Adorjan-Zeefuik zakt het spel van Groningen in en wordt Go Ahead Eagles gevaarlijker. De wedstrijd golft op en neer en het tempo wordt gedurende de tweede helft steeds hoger. Beide ploegen krijgen kansen en vooral Kappelhof speelt goed in het tweede bedrijf. De verdediger stoomt een aantal keer goed op en zet in de 75e minuut Kostic vrij voor de goal. De Serviër schiet de bal hard in de verre hoek, maar de goal wordt onterecht afgekeurd voor buitenspel.

In het laatste kwartier speelt Go Ahead alles of niets en moet Bizot een paar keer in actie komen om de voorsprong vast te houden. Groningen komt er af en toe gevaarlijk uit, zoals in 80e minuut als Burnet diep wordt ingestuurd. De linksback neemt de bal knap aan, trekt hem strak voor en de bal belandt in een scrimmage tussen Zeefuik en wat verdedigers van GAE. Uiteindelijk wordt de bal met de hand in de zestien weggewerkt door een Eaglesverdediger, maar dit wordt niet waargenomen door de scheids.

Terechte winnaar en statistieken

FC Groningen wint al met al terecht, maar heeft het zichzelf, mede dankzij de wissel Adorjan-Zeefuik, onnodig moeilijk gemaakt.

FC Groningen – Go Ahead Eagles: 1-0. Doelpunt: Chery. Toeschouwers: 18.853

Opstelling FC Groningen: Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet, Kieftenbeld (Lindgren/83), Adorjan (/Zeefuik/52), van Nieff, Chery, De Leeuw, Kostic.

Opstelling Go Ahead Eagles: Andersen, Schmidt, Vriends, van de Linden, Schenk (Haps/72), Overgoor (Rijsdijk/77), Falkenburg, Turuc, Godee, Kolder, Houtkoop (Antonia/63)

Psst, hier meer afleiding: