FC Groningen presenteert Mimoun Mahi | video

De club besturen is zijn vak, maar nieuwe spelers presenteren overduidelijk zijn hobby. Bij de presentatie van Mimoun Mahi (20) zat Nijland ouderwets te dollen, geinen en te ouwehoeren.

“Henk Veldmate en ik dachten wel klaar te zijn, totdat we in de Gezinsbode een stuk van Wim Masker lazen. De teneur van het artikel was dat we ons goed hadden versterkt, maar dat de selectie nog wel wat smal was,” lacht Nijland bij het begin van de persconferentie.

Masker heeft gelijk

“Henk en ik keken elkaar en zeiden: ‘Masker heeft gelijk’, waarop wij Sparta belden om te kijken of we Mahi konden overnemen.” Daarmee was de toon van de conferentie gezet, maar de moppentrommel van Nijland nog niet leeg.

IMG_67262T

“Mahi heeft zijn twee broers meegenomen. Die gaan altijd mee, uit en thuis. Ik heb ze direct een seizoenskaart aangesmeerd.” Na het keten is het tijd voor de echte informatie, de onderhandelingen met Sparta, het contract en waarom Mahi.

Don Leo

“We hebben met Sparta prettig onderhandeld,” vertelt Nijland. “Dat kan ook niet anders, want als je met Sparta over transfers praat, dan spreek je met ‘Don Leo’ (Leo Beenhakker red.). Een paar weken geleden hebben we ook al geprobeerd Mahi los te peuteren, maar toen nog zonder succes.”

Volgens Nijland wilde Mahi zelf perse naar FC Groningen. Tegen Beenhakker zou de jonge aanvaller hebben gezegd dat Beenhakker hoog en laag kon springen, maar hij moest en zou naar FC Groningen.

Mimoun Mahi

Mahi voor vijf jaar naar FC Groningen

FC Groningen betaalt 400.000 euro voor de twintigjarige voetballer. Mahi tekent een contract voor drie jaar, met een eenzijdige optie voor nog twee seizoenen. Het transferbedrag kan oplopen naar 500.000 euro in totaal. Dan moet Mahi in zijn contractperiode bij FC Groningen minimaal vijftig wedstrijden spelen.

Veldmate ligt vervolgens het journaille in over de kwaliteiten van Mahi: “Hij is een linkeraanvaller, maar kan ook als aanvallende middenvelder spelen. Hij komt graag aan de bal en heeft een goed rechterbeen, hoewel hij ook met links prima uit de voeten kan.”

Technisch, snel, doelgericht en een actie

“Verder is Mahi technisch vaardig, heeft een passeerbeweging in de benen en hij is, zeker op de eerste meters, behoorlijk snel. Daarnaast is hij doelgericht en heeft hij ook nog eens scorend vermogen. Hij moet nog wel leren de juiste keuzes op het juiste moment te maken.”

FC Groningen volgt het grootste talent van de Eerste Divisie (volgens VI) al een behoorlijke tijd. “We kennen ghem al jaren van Sparta, maar hebben hem ook gevolgd in de wedstrijden va Oranje onder de 19. Mahi is een groot talent, dat zich goed ontwikkelt en hopelijk hier nog meer stappen kan zetten.”

Mimoun Mahi

En Mahi zelf?

De hoofdrolspeler zelf is ook in zijn nopjes met de overgang naar FC Groningen. “Ajax wilde me ook hebben voor Jong Ajax, maar ik wilde sowieso naar de Eredivisie. Groningen werd concreet en nadat ik een goed gesprek met de trainer had, wist ik dat ik hierna toe wilde.”

Mahi gaat bij FC Groningen spelen met rugnummer 14.

Nog meer transfers?

Nijland ging ook nog even in op de laatste dagen van de transferperiode. Groningen is nog niet uitgewinkeld en zoekt nog steeds een extra aanvaller als opvolger van Kostic. Een allround middenvelder staat al langer op het wensenlijstje, en door enkele blessures in de verdediging, begint de spoeling daar ook wat dunnetjes te worden.

Maar FC Groningen wil niet kopen om het kopen. Het transferspel hangt volgens Nijland van vele factoren af, en garanties durft hij niet te geven. Wel weet El Presidente te melden dat het qua interesse in FC-spelers rustig is. “De telefoon gaat al een paar dagen niet over, dat vinden wij wel prima.”

Door Willem Groeneveld. Foto’s: Boudewijn Bos. Videomontage: Nick Coenraad en Boudewijn Bos.

Mimoun Mahi

Psst, hier meer afleiding: