FC Groningen steunt de rookvrije stad – wordt smoken verbannen uit het stadion?

FC Groningen 1

Een aantal belangrijke partijen in Groningen heeft samen de intentie uitgesproken om de stad rookvrij te maken. Een van de stakeholders onder het pact, naast het UMCG en de gemeente, is FC Groningen. 

Dat FC Groningen meedoet aan het streven om Stad rookvrij te maken, zorgt voor de nodige vragen bij supporters. Betekent het bijvoorbeeld dat het Noordlease Stadion dadelijk volledig rookvrij is? Dat is voorlopig in ieder geval niet het streven, laat woordvoerder Richard van Elsacker weten.

Handhaving is probleem

“We zijn nu voorzichtig de mogelijkheden aan het onderzoeken. De Koemantribune (familietribune) is al twee jaar gedeeltelijk rookvrij. We bekijken of we dat nog verder door kunnen trekken.” Maar dat betekent niet dat het complete stadion eerdaags rookvrij is.  “Dat is moeilijk te zeggen.”

Probleem is bijvoorbeeld de handhaving. Op de Noordtribune, waar de fanatiekere supporters zitten en waar volop wordt gerookt en geblowd, gaat het waarschijnlijk behoorlijk wat mankracht kosten om ervoor te zorgen dat niemand daar nog een jointje op peukje opsteekt.

Daarom verwacht Groningen niet dat hele stadion rookvrij wordt, in ieder geval niet de komende jaren. Dat heeft te veel voeten in aarde. Wel ondersteunen ze initiatief om roken in Groningen terug te dringen van harte. Maar je kunt dus nog gewoon je joint of sigaret roken op Noord.

Ga het gesprek aan ( comments)