FC Groningen verlost van ‘dure les’ Texeira

Texeira

FC Groningen meldt op haar website dat David Texeira (22) per direct de overstapt maakt naar FC Dallas, dat uitkomt in de Amerikaanse Major League Soccer. Texeira is nog in afwachting van wat formaliteiten, maar verder is de deal in kannen en kruiken. Met het vertrek van Texeira wordt een slecht aankoophoofdstuk afgesloten.

Texeira staat symbool voor de verkeerde weg die FC Groningen is ingeslagen na Suarez. Zuid Amerika is het nieuwe beloofde land en als iemand daar talentjes weet weg te plukken, dan is het de FC met superscout Fühler wel. Suarez is een schot in de roos, maar ook een toevalstreffer. Nijland en Veldmate zijn in Uruguy om een andere speler te scouten. Tijdens de wedstrijd valt Suarez op en de rest is geschiedenis.

Suarez zet Groningen op verkeerde been

Groningen is, ondanks een recordinvestering, rijk geworden van Suarez. Fühler wordt geroemd en dit succes krijgt navolging. Het gevolg is dat er meerdere Zuid Amerikanen naar het Hoge Noorden worden gehaald. Jones, Texeira en Magnasco. Bijna succes gegarandeerd, want Groningen weet met de superscout de juist parels naar boven te halen.

Hoge afkoopsommen en salarisstrookjes zijn geen probleem, slechts een noodzakelijke investering.Voetballers van buiten de EU moeten 150 % van het salaris van het gemiddelde in de Eredivisie ontvangen. Dat betekent anno 2014 sikkom 460.00 euro per jaar.

Nijland en Veldmate dromen

Via listige constructies wordt het salaris slim uitgespreid over de contractsduur van vijf jaar. In het begin een normaal salaris, aan het einde van het traject een bizar hoog honorarium.

Gemiddeld over de vijf contractjaren precies 460.000 euro per jaar. FC Groningen rekent zich met het foefje rijk. Nijland en Veldmate dromen. De pareltjes uit Zuid Amerika worden na maximaal twee jaar voor dikke knaken verkocht. Zo is het met Suarez en Silva immers ook gegaan.

En zo zou het ook bij Texeira en Jones gaan. Ook bij andere exotische verrassingen zoals Femi, worden onverantwoorde risico’s genomen, maar niet onderkend. Blind gemaakt door de liefde voor het grote geld.

Texeira Jones

Jones en Texeira blokken aan het been

Jones wordt in 2011 binnengehaald als potentiële topspeler. Driekwart miljoen euro betalen voor het groeibriljant is geen probleem. Het salaris, over vijf jaar uitgesmeerd, van sikkom 2.3 miljoen euro, is niets meer dan inkt in het boekhoudboekje.

Hij wordt verkocht voor het salaris een loden last wordt. Maar Jones blijkt niet zo goed te kunnen voetballen. In het tweede valt hij niet op, in de Eredivisie is hij onzichtbaar. Zelfs bij FC Emmen drukt hij geen stempel op het voetbal.

In 2013 is Jones zijn contract afgekocht en vertrekt hij transfervrij naar zijn thuisland. Kostenplaatje loopt toch zeker richting drie miljoen euro. In dezelfde zomer waarin Jones wordt binnengehaald, komt ook Texeira. Hij is de beoogd opvolger van Matavz.

Texeira: miljoenen voor een nikskunner

Texeira vliegt, als de onderhandelingen met PSV stroef verlopen, op eigen houtje naar Nederland en wacht op Schiphol op het verlossende, en hem rijk makende telefoontje. Het belletje komt. Matavz is voor dikke knaken verkocht en Texeira wordt de nieuwe goaltjesdief in het illustere rijtje Nevland, Suarez, Berg en Matavz.

Texeira kost maar liefs anderhalf miljoen euro. Inclusief salaris kom je op een veelvoud uit, maar hij lost zijn belofte nooit in. Vandaag vertrekt hij naar Dallas. Daarmee is Groningen verlost van een enorme last en een eigenlijk een nietskunner. Al met al zijn miljoenen gewonnen met een paar toevalstreffers in Zuid Amerika, maar er is inmiddels een veelvoud van de winst verloren gegaan aan dure exotische verrassingen.

Dure en wijze lessen

Een dure les voor Groningen. Dure lessen zijn gelukkig vaak de beste lessen en het lijkt erop dat FC Groningen (gedwongen door een lege schatkist) heeft geleerd. Er staat nu een voornamelijk Nederlands elftal met veel ruimte voor eigen en goedkoop talent.

Bijkomend voordeel is dat de binding met de supporter sterker wordt. Die ziet toch liever Hateboer uit Beerta, of Bakker uit de stad, dan een ‘broodvoetballer’ uit den vreemde.

Hateboer en Texeira

Psst, hier meer afleiding: