Festivalseizoen in Groningen is aan en het wordt madness

keiweek KEI-week

Zomer, vakantie, alle studenten naar huis, niets aan in de stad. Wrong! De komende periode is een aaneenrijging van festivals in Groningen. Stad bruist harder dan ooit. Startend komend weekend en eindigend ergens eind september. Met elk weekend een festival.

Zware tijden voor de lever dus. En bijna onoverzichtelijk door het enorme aanbod aan fuifjes. Daarom maar eem een handig chronologisch overzichtje van de festivals in Groningen voor de komende periode, waarvan wij denken dat ze er toedoen. Mist er een feest in de agenda, laat het weten!

6 augustus – Springkussenfest in het Stadspark

Na het enorme succes in Amsterdam is 6 augustus Groningen aan de beurt voor het Springkussenfestival. Dat is een ‘gewoon’ festival, maar dan aangekleed met heel veel springkussens. Om exact te zijn: 35 opblaasbare attracties. Waaronder zes enorme stormbanen van 17,5 tot 63 meter in de lengte. Maar ook met buikglijbanen, wipe out zones, rodeo-stieren en acht ‘normale’ springkussens. En dat allemaal op de Drafbaan (Stadspark) in Groningen met dj’s, foodtrucks en alles. Meer info: klik.

12, 13 en 14 augustus – Paradigm Festival op Suikerunieterrein

Een van de mooiste feesten van het jaar komt er weer aan: Paradigm Festival op 12, 13 en 14 augustus op het Suikerunieterrein. De komende editie belooft bruter, vetter en harder dan ooit te worden. Paradigm verhuist naar de het terrein van de oude Suikerunie. Het festival is het eerste echt grote ding dat ze neerzetten op hun nieuwe locatie. Dat wordt, afgaande de verwachtingen, een awesome feest. 72 uur non-stop raven. Waar vind je dat? Jep, in Groningen. Op internet is alle info over Paradigm te vinden.

15 t/m 19 augustus – Keiweek in de hele binnenstad

De grootste en vetste studentenintroductieweek van Nederland valt vroeg dit jaar. Direct na Paradigm en nog voor Noorderzon. Goede timing wel. Ook dit jaar zit het programma van de Keiweek overvol. Met op maandag bijvoorbeeld de Grand Opening op de Grote Markt met een dik podium en volgens de organisatie een dikke artiest. Gratis toegankelijk, voor Stadjers en studenten. De rest van de week is er van alles te doen. Te veel om hier op te noemen. Op vrijdag wordt de week afgesloten met de Final Party in Martiniplaza. Klik hier voor meer info.

18 t/m 28 augustus – Noorderzon in het Noorderplantsoen

Nog een paar knipperen met de ogen en het is Noorderzon. Whoohooh! Flaneren langs al die eet- en drinktentjes. Mensen spotten. Oude bekenden omhelzen. Biertjes tikken. Beetje muziek en performing arts meepakken en vooral: elf dagen de lever testen. Zin in! Wie niet uit Groningen? Noorderzon is het festival waarvoor al die oud-Groningers, of ze nu in Amsterdam of Italië zitten, terugkomen. En terecht. Er is eind augustus, zeker als het goed weer is, geen fijnere plek om te zijn dan het Noorderplantsoen. Groningen op zijn best en mooist.

Noorderzon

Foto: Niels Knelis

20 augustus – Liccen in de Papiermolen

De Liccen-feestjes van KopjeK zijn roemrucht. Altijd op een bijzondere locatie met een bijzondere insteek. Van bouncen in je pyjama tot feesten in je zwembroek in Kardinge, of in de Papiermolen. Mits het mooi weer is, anders gaat het feest niet door. Maar als het mooi weer wordt, dan is het openluchtzwembad natuurlijk wel een van de allervetste spots van Groningen voor een goed technofeest. Meer info: klik.

26, 27 en 28 augustus – Gronings Ontzet

In 1672 staakte de bisschop van Münster, ook wel Bommen Berend genoemd vanwege zijn liefde voor bommen, de belegering van Groningen. De stad werd op 28 augustus definitief bevrijd van de Duitse belegering. Dat vieren we nog steeds. Vroeger (tot een aantal jaren geleden) met glorieuze feesten waar Koninginnedag nog jaloers op werd. De laatste jaren is het allemaal wat geïmplodeerd lijkt het.

Het is niet meer zoals het geweest is, maar daar komt vanaf dit jaar verandering in. De gemeente wil er samen met de Vereniging van Volksvermaken weer een soort leutje Koningsdagen van maken. En dat smeren ze voor het eerst uit over drie dagen. Op vrijdagavond en – nacht staat er een groot podium op de Grote Markt waar tal van artiesten optreden. Het feest is uiteraard gratis en wordt vooral Nederlandstalig. Beetje Tros Muziekfeest op het Plein, maar dan anders. Naast smartlappen zijn er ook dj’s voor het ietwat hardere werk.

Zaterdag begint traditioneel met de paardenkeuring en andere historische, maar saaie activiteiten. Zoals het luiden van de klokken. Maar er is meer te doen. Ook wel toffe dingen, zoals graffiti maken op de Westerhaven en een klimwand op de Westerhaven. Op de Grote Markt spelen weer verschillende bands en artiesten op het podium. En er is vuurwerk. Big ass-vuurwerk. Zoals elk jaar. Op de Zuiderhaven. Het feest gaat net zoals vrijdag tot in de kleine uurtjes door.

Zondag is er ook van alles te doen in de stad. Maar vooral voor kinder. Zelf maar eem kijken wat het programma schaft.

26, 27 en 28 augustus – Grachtenfestijn

Naast Gronings Ontzet is er dit weekend veel plezier op en rond het water. Met op zondag de parade waar 100 versierde boten door de Groningse diepen varen. Met dj’s, bandjes en ander vertier op de kades en op de schuiten. Op 27 augustus is er van alles te doen rondom het vuurwerk op en rond de Zuiderhaven. Meer info: klikkerdeklik.

Grachtenfestijn

Foto geleend van Facebook Grachtenfestijn

28 augustus – Floating Paradise op Hoge en Lage der A

Vorig jaar begon het als een spontaan idee en abrupte actie op Facebook: Floating Paradise. Honderden dobberende rubberbootjes en luchtbedden op de gracht. Tot het populair werd en heel veel mensen aangaven te komen. Probleem: het was maar een ideetje, zonder vergunning. Uiteindelijk is alles goedgekomen vorig jaar. Aansluiting gevonden bij het Grachtenfestijn en onder die vergunning met heel veel bootjes, luchtbedden, eigenlijks alles wat dobbert de gracht op. Awesome. Dit jaar wordt het nog beter en bruter en vetter. De organisatie is een stuk professioneler geworden, de juiste partijen zijn aangehaakt, de vergunning is op tijd geregeld, de dj’s zijn geboek, kortom: belooft tof te worden.

2, 3 en 4 september – Zienemaan en Sterren op Suikerunieterrein

Het eerste weekend van september is het weer tijd voor de grootste openluchtbioscoop van Groningen. Onder de sterrenhemel worden op vrijdag, zaterdag en zondag in een vette setting goede films vertoond. In de openlucht, met chille zitzakken en lekker eten. Meer info: jwz.

2 september – Exclusive Vibes in het Stadspark

Vrijdag 2 september is de eerste editie van Exclusive Vibez. Dit wordt volgens de organisatie hét grootste outdoor festival van het noorden. “Compleet uit je dak gaan in de laatste week van de schoolvakanties,” staat op Facebook. Er staat ook wie komen optreden. Bijvoorbeeld Broederliefde, maar ook DJ Valazto. Kortom een mooie mix van urban, r&b, afrohouse, eclectic en house. Meer info: klik’n moar.

exclusive Vibes

3 september – Hardstyle in the Park in het Stadspark

Hossen, springen, bouncen, raven en hakken in het Stadspark tijdens Hardstyle in the Park. De ‘in the Park’-feesten zijn inmiddels een begrip in Groningen. Heel veel info is er verder nog niet bekend over dit festival. Suggestie: houd de Facebookpagina in de gaten.

9, 10 en 11 september – Reitdieppop op en rond Reitdiephaven

Je kunt mooi met je schuitje liggen in Reitdiephaven, het is er ook prima wonen, en de locatie is erg fotogeniek. Niet voor niets worden er weinig spots in de wereld zo vaak vastgelegd op de gevoelige plaat als Reitdiephaven. Maar het is ook een hele vette locatie voor een festival. Vorig jaar voor het eerst, voor en door de buurt, maar eigenlijk voor de hele stad. Met een groot podium naast de haven waarop vooral veel lokaal talent de kans krijgt om zicht te shinen. In 2016 voor de tweede keer, en de bedoeling is nog groter en nog dikker dan in 2015. Meer info, hier eem klik’n.

10 september – Nazomeren Festival op Rode Haan

Aan de rand van de stad wordt elk jaar de zomer afgesloten met het Nazomeren Festival. Veel verschillende soorten elektronische muziek. Een chille omgeving. Duizenden leuke en hippe mensen en een goede line up. Nazeomeren wordt net als elk jaar, als het weer meezit, weer een goede afsluiter van de zomer. Meer info: klikkerdeklik.

16, 17, 18 september – Rrrollend Groningen

Het zoveelste foodfestival. Maar wel een van de eersten en leuksten. Rrrollend Groningen op de Ossenmarkt. Met het bekende foodfestivalconcept: foodtrucks, dj, singer/songwriter, chillen en meer van dat. Leuk wel, beetje uitgeknepen concept, maar op de Ossenmarkt is het goed toeven, zeker met lekker eten en drinken en bekenden. Meer info op Facebook.

17 september – MISFIT-festival in Vinkhuizen Zuid

MISFIT Festival is terug! En wel op zaterdag 17 september. Negen uur lang genieten tijdens het eerste (en enige) gay/lesbian/open-minded festival van Noord-Nederland met een goede line-up. Ook hier weer: meer info op Facebook.

Misfit

17 september – Holi Fusion Festival in het Stadspark

Net zoals foodfestivals is het spuiten met verf op festivals aan corrosie onderhevig. Het is niet bijzonder meer. Overal, alles, iedereen doet wat met verfpoeder. Maar dat weerhoudt de organisatie er niet van om een dik verfspuitfeest neer te zetten in het Stadspark. Het wordt volgens de belofte zelfs het grootste verffestival van de wereld, dat is nogal een claim. Eerst zien, dan geloven. Maar in ieder geval feest met verf en een prima programmering met vooral dance-muziek. Ook nu weer meer informatie op Facebook.

24 september – Camping Truus in het Stadspark

Een nieuw festival met de campingsfeer als belangrijkste insteek. Je moet je er thuis voelen. Op je slippers. Chillen bij de tent. Muziekje luisteren. Beetje badmintonnen als je wilt. Maar ook festival. Met meerdere podia. Met verschillende soorten muziek. Gezien de Groningse partijen die achter Camping Truus zitten (KopjeK en de organisatie van Indicolor Festival), moet het wel een vet feest worden. Meer info, hoe kan het anders, op Facebook.

Camping Truus

24 en 25 september – Kadepop op het Suikerunieterrein

Een van de grootste muziekfestivals van Groningen en de afsluiter van het festivalseizoen 2016 in Groningen. Vijf jaar geleden begonnen als Koninginnedagfeestje bij Café Peter Pan op de kade, maar nu uitgegroeid tot een festival waar Groningen trots op mag zijn. Met elk jaar grotere namen, meer aanzien en toffere acts. Dit jaar voor het eerst op het Suikerunieterrein, waardoor er nog meer mensen welkom zijn. 4500 per dag zelfs. Met twee podia binnen en een podium buiten. En met een dikke artiesten als De Staat, My Baby en Causes. Meer info, voor de verandering, op de website.

En dan is er eindelijk een weekend zonder groot feest in de stad. Een paar dagen de tijd om de lever af te koelen en te slapen. Ook wel eens fijn.

Psst, hier meer afleiding: