Fietspaden rond Kardinge volgekalkt met complotleuzen: ‘Van Dissel moordenaar’

Volgekalkte paden rond Kardinge

De coronapandemie heeft vele nare gevolgen. Eén daarvan is dat het bloot heeft gelegd dat een (relatief klein) deel van de samenleving nog radicaler is geworden in hun complotdenken. Het was het deel van de Nederlanders dat al langer in samenzweringen en theorieën geloofde. Over boosaardige elites en allerlei vooropgezette aanslagen en rampen. De zogenaamde QAnon-beweging.

Het zijn de mensen die nu ook vol in de (online) coronafuik lopen en de prik weigeren. Binnen die groep is weer een groep ontstaan die het wel heel bont maakt. In Nederland worden ze aangevoerd door mannen als Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever. Ze brengen verhalen de wereld in over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in het Zuid-Hollandse Bodegraven.

Kindergraven

Onlangs besloot de rechtbank dat ze hier onmiddellijk mee moeten stoppen. Er is namelijk volgens de rechter ”geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen over een satanisch-pedofiel netwerk in Bodegraven”.

Begin dit jaar kwamen tientallen mensen naar een lokale begraafplaats om bloemen en pamfletten op kindergraven achter te laten, wat nabestaanden verdrietig en boos maakt. De gemeente veroordeelde het verstoren van de grafrust. Voor de begraafplaats geldt een noodverordening. De burgemeester krijgt ondertussen doodsbedreigingen.

‘Free Wouter Raatgever’

Ondanks alle gemeentelijke en juridische maatregelen is het kwaad echter al geschied. Rondom de eerder genoemde complotdenkers heeft zich een harde kern gevormd die niet meer te stoppen lijkt. Met teksten als ‘de steutel ligt in Bodegraven’ en ‘Free Wouter Raatgever’ dringen ze nu ook hun boodschap aan argeloze wandelaars en fietsers in Groningen op. RIVM-directeur Jaap van Dissel wordt een ‘moordenaar’ genoemd. De leuzen zijn te zien op onder andere de Kardingemaar (tussen het Dwarsdijkje en de Noorddijkerweg) en de Stadsweg. Ook is een Q te zien, van QAnon. De achtergrond van de dader(s) mag duidelijk zijn.

Wouter Raatgever werd overigens onlangs opgepakt in het Groningse Siddeburen, op dat moment zonder officiële woon- of verblijfplaats. De andere twee lijken gevlucht te zijn naar het buitenland. Volgelingen duiken regelmatig op bij anti-corona(maatregelen)-demonstraties en nu dus ook helaas met bussen graffiti in Groningen. De gemeente is inmiddels op de hoogte gesteld en zal hopelijk snel tot verwijdering overgaan.

Psst, hier meer afleiding: