FLO. haalt eten en vibe van Florentin (Tel Aviv) naar Oude Gasfabriek in Stad

Foto van FLO.

Er zijn steden die minstens zo hip en bruisend zijn als Groningen. Heus. Zoals Tel Aviv. Je kunt veel over Israël zeggen, maar Tel Aviv is booming. En dan vooral de wijk Florentin. De kenmerkende vibe en smaak van Florentin haalt FLO. naar de Oude Gasfabriek in Stad.

“Florentin is echt een te gekke wijk”, vertelt Emile Bos opgetogen. Emile (24) is samen met Tom Bullinga (27) de grote man achter FLO. en heeft duidelijk voor ogen wat er moet gebeuren. “Tel Aviv is een hele vrije stad waar alle culturen samenkomen. Daardoor heeft de stad een hele creatieve en kunstzinnige vibe, die je vooral terugziet in Florentin.” Die specifieke sfeer uit zich in brute street-art, het bruisende nachtleven en de keuken.

Tel Aviv en Florentin

“De keuken van Tel Aviv is fantastisch en heeft een hele eigen identiteit”, legt Emile uit. “Al die culturen in Florentin komen samen in het eten, met duidelijke Midden-Oosterse, Mediterraanse en Noord-Afrikaanse invloeden.” Gevraagd naar een voorbeeld van een veel te lekker gerecht, komt Emile met ceviche op de proppen. “Dat is een vis die heel even gegaard wordt in verschillende zuren. Waardoor die heel licht en fris wordt.”

FLO.
De Oude Gasfabriek – foto van SmaakvanStad

Het gerecht onderstreept de invloed van de wereld op de keuken van Florentin. Emile: “Het is eigenlijk een Zuid-Amerikaans recept, maar die sporen heb je er ook.” Verder bestaat de haute cuisine vooral uit gezond, kleurrijk en smaakvol eten. “Er wordt veel met heerlijk pita-brood gewerkt. De hummus is er puur en ragfijn. Aubergines komen ook vaak terug in het eten. Net als stoofvlees en lichtere kazen, zoals geitenkaas.”

Mmmmmm kebab

En wat te denken van kebab. “Die is niet te vergelijken met die in Nederland. Compleet ander vlees en het zit op een spies, met knoflook, yoghurt en andere smaakvolle verse ingrediënten”, watertandt Emile. Daarmee is niet gezegd dat exact die gerechten terugkomen. Maar de hele beleving en smaak van Tel Aviv proberen Emile en Tom te vatten in FLO., dat op 31 augustus voor het eerst opent in de Oude Gasfabriek.

“Het pand past precies bij wat we voor ogen hebben. Puur, stads, industrieel en rauw.” En het ligt ook nog eens in het creatieve, upcoming en bruisende Ebbingekwartier. Dat sluit perfect aan bij de Tel Aviv-beleving die de jonge ondernemers nastreven. Maar voor het zover is, moet er eem een maand als een malle geklust en gebeund worden. Want het pand en de omgeving passen perfect bij de ambitie, qua interieur moet er nog wat gebeuren.

Oude interieur – foto van SmaakvanStad

De Oude Gasfabriek

“Er komt meer groen in de zaak”, blikt Emile vooruit. “Verder willen we de kunst van Florentin, die dus gekenmerkt wordt door street art, naar binnen halen. Er komen wat meer industriële details. De belichting gaan we veranderen en we laten een dj-booth ontwikkelen.” Ja, dat leest u goed: muziekjes! Want Tel Aviv is vooral ook keihard feesten. “Als daar rond 22:30 uur het laatste gerecht van tafel verdwijnt, gaat het dak eraf.”

Dat moet in FLO. ook gebeuren. Opkomende en talentvolle dj’s uit Stad krijgen de kans achter de draaitafel en aantal residents geeft regelmatig acte de presence. “Later op de avond gaat de muziek een tandje harder”, belooft Emile. “We zitten in een woonwijk waar we rekening mee moeten houden, het wordt dan ook geen nachtclub, maar de brut is goed geïsoleerd. Als het gezellig is, vliegt de tijd en kan het zomaar 1:30 uur worden.”

Concrete info

Nog eem wat concrete praktische info: de keuken van FLO. bestaat vooral uit street– en comfortfood. Geïnspireerd dus op Tel Aviv en daarmee feitelijk de hele wereld. De gerechten worden in kleine porties geserveerd, zodat de gast van alles kan proeven en delen. Om al dat voer weg te spoelen zijn er wijnen, (speciaal)bieren, verse cocktails en fristi. De dj’s spelen vooral deephouse, funk, disco en “misschien later op de avond lichte techno.”

En voor wie twijfelt over of de heren genoeg ervaring en kwaliteit bieden, eem een kleine opsomming: Emile is verantwoordelijk voor de voorkant en heeft ervaring opgedaan in zaken als The Jane en De Librije. Toch niet de minste toko’s. Tom bemoeit zich vooral met de keuken en is net teruggekeerd als souschef van Merlet (ook al zo’n sterrenrestaurant). Verder heeft hij gewerkt bij De Vlindertuin en Paviljoen Sterrebos.

FLO. voor iedereen

Klinkt allemaal best duur en sjiek. Maar FLO. moet, net als Tel Aviv, laagdrempelig en open minded zijn. FLO. is voor iedereen toegankelijk, ongeacht afkomst of toekomst. Dat betekent dat de prijzen behapbaar zijn. Betaalbaar voor de student en young professional. Want dat is met afstand de allergrootste, -hipste, -vrijgeestigste en -leukste doelgroep van Groningen. Oh ja, FLO. is dus de afkorting van Florentin. Joe.

Hou FLO. in de gaten op Facebook of via de site.

Psst, hier meer afleiding: