Fontein en ijsbaan op nieuw plein in hartje Stad

Nieuwe Markt 1 plein

Groningen heeft er straks een plein bij in hartje binnenstad: de Nieuwe Markt. Dit plein wordt tussen de Schoolstraat en de achterkant van de nieuwe oostwand van de Grote Markt aangelegd. Zeg maar tussen het Forum en Vindicat.

De Nieuwe Markt krijgt de omvang van het Waagplein. Als het aan het Stadhuis ligt, wordt het een plein dat uitnodigt tot een tijdelijke programmering, afhankelijk van het seizoen. De inrichting wordt daaraan ondergeschikt gemaakt.

Nieuwe Markt 2 plein

Evenementen

Een ijsbaan in de winter, een mobiele fontein in de zomer, kunstmanifestaties, een boekenmarkt, verplaatsbare speeltoestellen. Al deze ideeën vragen ruimte en om die ruimte te kunnen bieden wordt het aantal vaste elementen op de Nieuwe Markt beperkt.

Fontein, watertafel of waterstroom

Een hoge waterstraal op de Nieuwe Markt in de buurt van een hoog gebouw als het Groninger Forum is, volgens de stadbestuurders, niet wenselijk. De gedachten gaan eerder uit naar een ‘watertafel’ bij de entree van de fietsenkelder of een waterstroom langs de looplijn richting de ingang van het Groninger Forum.

Nieuwe Markt 3 plein

Bestrating

De bestrating is neutraal en stevig. Wat grover omdat zich dat door de jaren heen beter houdt dan een glad oppervlak. Het hoogteverschil tussen Grote Markt en Schoolstraat wordt geaccentueerd met traptreden. Om op te zitten en om op te spelen.

Stakeholders

“We hebben al met veel mensen gesproken over de inrichting van dit nieuwe plein,” zegt wethouder Paul de Rook. “Met eigenaren van panden in de buurt, met Vindicat, met het Groninger Forum. Ik ben ervan overtuigd dat de Nieuwe Markt straks een stevige bijdrage levert aan de aantrekkelijkheid van de Groningse binnenstad.”

Stadhuis is ook benieuwd naar de mening van Stadjers naar de plannen voor het nieuwe plein. Daarom organiseert de gemeente een Stadsgesprek waarin aanvullende of andere ideeën welkom zijn. Ter inspiratie ligt het ontwerp van de Nieuwe Markt vanaf donderdag 24 maart 4 weken ter inzage in het Informatiecentrum op de Grote Markt. Het Stadsgesprek wordt ook in deze periode geprogrammeerd.

Check meer (ook foto’s) op de website van de gemeente

Nieuwe Markt 5 plein

Ga het gesprek aan ( comments)