Forum Groningen nu al in Top 5 Beste Bibliotheken van Nederland

Eerder al het heuglijke bericht dat de miljoenste bezoeker het Forum is binnengebanjerd. Nu wederom goud nieuws: de bieb in de Groninger kolos behoort nu al tot de top-5 beste bibliotheken van Nederland!

Heuuuuhhh, drie hoeraatjes, zeum’ seconden applaus en een eierballenvlaai. Want eerlijk, dat heeft de boekenverzameling in het gloedjenieuwe Forum vrij rap gedaan; ze zijn pas sinds november 2019 los.

Maar dat is blijkbaar lang genoeg om het te schoppen tot de shortlist van biebs die kans maken op de titel ‘Beste Bibliotheek van Nederland’. Kortom: een plek in de top 5 is binnen. Nu al.

Kans op plek 1

Of de Groninger bieb ook de allerbeste van Nederland wordt, dat blijft eem afwachten. Ook die in Zoetermeer, bblthk Wageningen, het Huis van Eemnes en LocHal Tilburg doen nog volop mee in de race.

Een vakjury beslist op basis van hoe de biebs omgaan met hun wettelijke taken zoals mensen kansen bieden zich te ontwikkelen, kennis maken met literatuur en cultuur. Maar ook het organiseren van ontmoeting en debat spelen mee. Wie uiteindelijk over de gehele linie het best presteert, pakt goud. Dus fingers crossed.

En los van de vingertjes kruizen: stemmen. Dat kan namelijk ook. Van vrijdag 15 mei tot en met zondag 14 juni via deze website. Naast van het oordeel van de vakjury en de stemmen van bezoekers van het bibliotheekcongres telt dat ook nog een beetje mee.

Kritiek

Helemaal unaniem is de halleluja-stemming over de Groninger Forum-bibliotheek overigens niet. Zo zijn er heel wat minder openbare studieplekken in het Forum dan in de voormalige OB aan de Oude Boteringe – 250 t.o.v. 450.

Bovendien is er is kritiek op de indeling, plus het schijnbaar minder riante boekenaanbod op de nieuwe plek.

Vind jij het terecht dat het Groninger Forum kans maakt op de titel ‘Beste Bibliotheek van Nederland’? Laat het weten in de comments op Facebook.

Psst, hier meer afleiding: