Fotoserie: verschil tussen Groningen 100 jaar geleden en nu. “Er is veel praal verloren gegaan”

Groningen toen en nu

Groningen kent een prachtige en rijke historie. Daarvan zijn nog veel stille getuigen in het straatbeeld. Maar er is ook veel verdwenen. Dat wordt erg goed duidelijk in de foto’s van Wil de Boer Fotografie en Arjan Vanderbilt.

Wil kleurt oude zwart-wit foto’s van Stad in. Dat doet hij met verve. Vaak gaat het om foto’s van zo’n honderd jaar oud die hij voorziet van kleur, maar ook plaatjes uit en rond de Tweede Wereldoorlog kleurt hij in. Met verdomd mooi resultaat. De geschiedenis lijkt door de kleuren plots tot leven te komen. En het het verschil met nu wordt soms ook pijnlijk duidelijk. Vooral dat laatste inspireerde Arjan om foto’s van nu naast de oude te leggen.

“Pijnlijk om te zien”

“Aan de hand van de ingekleurde foto’s op de Instagrampagina van Wil ben ik door de stad gaan slenteren op zoek naar de recente situatie”, legt Arjan uit. “Soms was het heel makkelijk te herkennen, maar af en toe was het ook eem zoeken. Veel is verwoest door de oorlog, maar er is ook veel moedwillig gesloopt. Het was best pijnlijk om te zien hoeveel praal Stad heeft verloren.” Als voorbeelden noemt Arjan de Reitenmakersreige en het spuuglelijke gebouw op de Grote Markt waar Bakker Bart in zit. “Dat was vroeger echt veel mooier.”

De foto’s van nu, die Arjan gewoon met zijn mobiel heeft geschoten, heeft hij samen met de ingekleurde oude foto’s geplaatst op zijn Facebookpagina New in Groningen. Daar voorziet hij de groeiende groep expats en internationale studenten in Groningen van leuke en interessante updates over Stad. En hij probeert ze wat bij te brengen over Grunn nu en toen. Dat lukt met de foto’s vrij goed, merkt de Stadjer. “Vrienden en kennissen van me waren laaiend enthousiast en ook op social media worden de plaatjes erg goed ontvangen.

Psst, hier meer afleiding: