Foutgeparkeerde fietsen in de binnenstad worden vanaf nu na een kwartier verwijderd door de gemeente

Overal fietsen in Stad

Het oprukkende oerwoud aan fietsen in de binnenstad is het stadsbestuur al lange tijd een doorn in het oog. De hopen stalen rossen blokkeren de doorgang, belemmeren winkeliers en zijn ook niet handig als de brandweer met spoed ergens bij moet. In de strijd tegen de fiets zet de gemeente nu de volgende zet: fietsen buiten de parkeervakken worden na een kwartier verwijderd.

Tot nu kregen foutparkeerders een uur om hun fiets te verwijderen. Die tijd is geweest. Vanaf nu worden foutgeparkeerde fietsen na een kwartier al uit het straatbeeld gebonjourd. Fietsen die wel correct staan geparkeerd zijn de klos als ze langer dan vier weken onberoerd op dezelfde plek staan. Dan wordt ‘ie binnen zeven dagen verwijderd, dat was voorheen veertien dagen.

Fietsparkeerverbod

Vanwege de coronapandemie is op 1 juni 2020 een fietsparkeerverbod ingevoerd voor een deel van de binnenstad. Het doel van dit verbod is om in het kernwinkelgebied meer ruimte te maken voor voetgangers, zodat bezoekers van de binnenstad de mogelijkheid hebben om 1,5 meter afstand te houden. Fietsen die niet in de aangewezen vakken worden geparkeerd, worden naar de tijdelijke opslag op de Ossenmarkt gebracht.

Philip Broeksma, wethouder Verkeer & Vervoer: “Veel mensen komen op de fiets naar de binnenstad. Dat is een schone en gezonde manier van vervoer en scheelt veel auto’s in de binnenstad. Om te voorkomen de geparkeerde fietsen leiden tot onvoldoende ruimte voor voetgangers om de anderhalve meter in acht te kunnen nemen gaan we nu strenger handhaven op fout gestalde fietsen.”

Psst, hier meer afleiding: