Frituurfestival – gewoon vet

Het allerallerallereerste frituurfestival in Stad is een feit. Achterwerk aan de Oosterstraat stond gisteren in het teken van snacks. Eierballen, compensatie schijven, zwierpatat en vegandel speciaal. Ja, gewoon vet.

De geur van frituur hangt in de Oosterstraat. Is het de Dönerix? Nope. Het is het frituurfestival bij Achterwerk. Waar? Je weet wel, het pand waar vroeger De Gym zat en nu Oost regelmatig dikke parties organiseert.

De Bruine Fruitschaal

Het idee voor dit vette evenement komt oorspronkelijk uit Leeuwarden. Jornt Weersing van de Academie van Popcultuur organiseert als De Bruine Fruitschaal het eerste frituurfestival van Nederland. Het is zijn afstudeerproject.

Tijdens zijn studententijd is de jonge grafische ontwerper geïnspireerd door de vele mogelijkheden die frituur biedt. Na veel vallen en opstaan, weet hij een paar succesvolle snack in elkaar te draaien: de Snert-kroket, de Boloblok, de Compensatieschijf en de Carbonara-kroket.

Frituurfestival

Na een succesvolle eerste editie in Leeuwarden afgelopen mei, is het tijd voor een frituurfestival in Groningen. De Bruine Fruitsschaal bundelt de krachten met Healthy Ageing Network Noord-Nederland. “Voor het frituurfestival ontwikkel ik speciaal voor HANNN een ‘gezonde’ snack”, zegt Jornt in eerder gesprek met ons.

“Zij zijn al langer bezig om cafetaria’s te helpen naar een letterlijk gezondere en duurzamere bedrijfsvoering.” Precies waar Marco Agema, de oude eigenaar van Friet van Piet, ook al een aantal jaren mee bezig is. Hij is dan ook betrokken bij het initiatief van Jornt en HANNN.

Op onderzoek uit

Het klinkt allemaal heel tof en leuk. Daarom besluiten we een kijkje te nemen in Achterwerk. Samen met onze gouden Grunneger Andor Aaldriks treden we de frituurgeur tegemoet. Aan de deur begroet gastheer Ando ons. Ja, ja, dat is Andor zonder een ‘r’ inderdaad. De twee kennen elkaar goed.

“Jongens, gaan jullie lekker eten daarbinnen?” Oh ja zeker gaan we dat doen. “Geniet ervan!” Of de gastheer ons wil vergezellen? “Nee hoor, ik eet straks een eierballetje. Maar nu even niet.”

Snackbar walhalla

Eenmaal de trap op kijken we recht tegen een muur van sausbakken aan. Lekker uitgestald als een soort van welkomsgroet. We lachen er hartelijk om, maar tegelijkertijd is de trend gezet. De kraampjes in het gebouw liegen er niet om. Het is een waar snackbar walhalla.

Andor ziet de het kraampje van De Paardeschuur, waar drie soorten eierballen in de aanbieding zijn: Roti eierbal, Spaanse eierbal (met chorizo!) en natuurlijk de classic. “Deze maar doen?” Anders lopen we een rondje en verkennen we de boel. “Ook prima!”

Hip, hipper, hipster

Het is druk. De gemiddelde bezoeker draagt jaren negentig kleding en kijkt nonchalant uit z’n doppen. Heerlijk, heel hipster Groningen heeft zich verzamelt om de boel te inspecteren en zich tegoed te doen aan chille snacks.

We besluiten onze maaltijd af te trappen met bonen ballen en een vegandel speciaal. De ballen smaken naar frituur en bonen. Hadden we dat verwacht? “Ja, alleen had de maker misschien wat meer zout mogen toevoegen aan het mengsel”, zegt Andor. Yup, heeft ie helemaal gelijk ik.

Hetzelfde geld voor de vegandel speciaal. Zonder de saus en de uitjes is de vette hap niets anders dan een ondefinieerbaar mengsel van groenten. Is het lekker. “Jawel, het kan er mee door.”

Zwierpatat

Een standje valt bijzonder op: de zeewier bakker. Vooral de Zwierpatat bekt lekker. Helaas is de boy die de snacks moet verzorgen te druk in gesprek. Na vijf minuten wachten besluiten we door te lopen naar de eierballen kraam. “Ik wil wel de Spaanse proberen.” Beter, ik ga voor de Roti. Weet je wat misschien nog een beter plan is? “Nou?” Delen. “Klinkt als een plan.”

De mevrouw van De Paardenschuur moet lachen. Op het frituurfestival in Leeuwarden verkocht De Bruine Fruitschaal de bacon-eierballen voor de snackbar. “Maar dit keer kunnen we er zelf bij zijn, dus dan staan we er ook. Als het zo door gaat hebben we er aan het einde van de dag 135 verkocht.”

De perfecte eierbal

De Paardenschuur is een begrip in eierballenland. De snackbar kreeg tijdens de Grote HanzeMag Eierballentest al een speciale vernoeming. Met experimenten als de bacon-eierbal, de Spaanse eierbal en de Roti eierbal, is dit de plek om eens goed na te vragen hoe je de perfecte Groningse snack maakt.

“Je moet het ei gewoon hard koken. Alles draait voor de rest om de ragout. Dat moet goed op smaak zijn en je kunt er van alles mee doen”, zegt de eierballenchef met een lachje. Op vijf november is in Brouwerij Martinus wederom een HanzeMag eierballentest in samenwerking met Smaak van Stad. Daar staat De Paardenschuur ook. “Ja, dat wordt leuk!”

Compensatieschijf

We sluiten ons rondje frituurfest af met een bezoekje aan De Bruine Fruitschaal. De Compensatieschijf klinkt heel nice. Het is een vegetarische snack met worteltjes, bloemkool en nog iets anders wat de snackboy even vergeten is.

In tegenstelling tot de vegendal speciaal en de bonenballen is deze snack perfect op smaak. Als we nou niet zo gretig waren geweest met de eierballen, dan hadden we er zo nog een in de mik gegooid. Maar helaas, helaas.

We zitten tjokvol. Tijd om afscheid te nemen van dit fantastische evenement. Man, man, man, wat is frituur toch lekker. De mogelijkheden zijn blijkbaar oneindig. We kunnen niet wachten tot de volgende editie.

Ga het gesprek aan ( comments)