Frituurfestival Groningen: vernieuwend, gezond, ongezond en mmmmm frituur

Frituurfestival Leeuwarden

De haute cuisine van Nederland verdient een eigen fuifje. Daarom is er op 11 oktober het Frituurfestival in Achterwerk, het nieuwe restaurant bij OOST in de Oosterstraat. Daarover later meer. Eerst aandacht voor het bijzondere festival.

Denk aan Groningen en je denkt aan Otto Eerelman, Sybrandus Elzoo Stratingh, de kerk in de Wijert, en de eierbal. Groningen in optima forma. Maar er is ook de Griekse eierbal. Weet bijna niemand. Toch bestaat ‘ie. En hij is te happen op het Frituurfestival. Net zoals de boloschijf en echt verse patat. Klinkt allemaal niet bijster gezond, toch is Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN) partner van het event. Hoe dan?

Frituurfestival Leeuwarden

Frituurfestival Leeuwarden

Snack-innovator

Alle reden om eem te bellen met Jornt Weersink (26 uit Drachten en liefhebber van de eierbal), van de Bruine Fruitschaal, mede-organisator van het festival. Vorig jaar organiseerde Jornt in Leeuwarden de eerste editie van het Frituurfestival, met succes. Het was (met succes) zijn afstudeeropdracht voor de Academie van Popcultuur. Inmiddels is hij afgestudeerd als grafisch ontwerper, maar hij gaat liever door het leven als snack-innovator.

Want dat is wat Jornt doet met de Bruine Fruitschaal: nieuwe snacks uitvinden. Op zijn conto staan onder andere de snertkroket en de boloschijf. “Dat is een soort Italiaanse spaghettischijf,” vertelt de Drachtster aan de telefoon. Op het Frituurfestival kun je deze nieuwe frituursels van Jornt happen, maar je kunt ook van ander chef-frituurs nieuwe snacks proeven. Zo serveren de topbakkers van Cafetaria de Paardeschuur uit Stad de Spaanse eierbal.

Het frituurfestival is vooral lol en lekker frituren, maar er zit ook een serieuze kant aan. “Het cafetaria-landschap is erg conservatief. Er worden maar weinig vernieuwingen doorgevoerd. Terwijl dat wel zou moeten. Het is tijd voor nieuwe impulsen,” legt Jornt uit. Behalve tijd voor nieuwe vindingen als de snertkroket is het volgens de snackspecialist ook de hoogste tijd voor meer gezondere snacks uit de frituur. Met HANNN heeft hij een partner gevonden in die strijd.

Frituurfestival: volop proeven

Jornt: “Voor het frituurfestival ontwikkel ik speciaal voor HANNN een ‘gezonde’ snack. Zij zijn al langer bezig om cafetaria’s te helpen naar een letterlijk gezondere en duurzamere bedrijfsvoering.” Precies waar Marco Agema, de oude eigenaar van Friet van Piet, ook al een aantal jaren mee bezig. Hij is dan ook betrokken bij het initiatief van Jornt en HANNN. De betrokkenheid van al die verschillende stakeholders zorgt uiteindelijk voor een gevarieerd frituuraanbod op 11 oktober.

“Van vegetarische snacks tot ouderwets gefrituurde hapjes die vol met vlees zitten, er is van alles. We proberen zo breed mogelijk uit te pakken.” Hoe dat er in de praktijk van het Frituurfestival uitziet, weet Jornt al: “Bezoekers worden verwelkomd door een heerlijke frituurwalm, haha. Nee, er zijn verschillende koks en bezoekers kunnen volop proeven. De editie in Leeuwarden was een succes. We gingen uit van 200 bezoekers. Er kwamen bijna 700. In Groningen hopen we dat te overtreffen.”

Klik hier voor meer info

Ga het gesprek aan ( comments)