Fuck you VVD, CDA en PvdA – gasdebat

De enige manier voor de lokale VVD en PvdA in de provincie om daadwerkelijk een vuist te maken tegen het kabinetsbeleid is afscheiding van de landelijke partij. Maar dat doen ze niet. Ze schuiven zich voorzichtig achter de laatste plannen van Kamp.

De lokale politici van beide regeringspartijen zien met angst en beven de verkiezingen voor de Provinciale Staten dichterbij komen. Een slagveld dreigt. Geen enkele weldenkende Groninger stemt nog op een partij die zo huichelachtig met de belangen en de veiligheid van Stadjers en Ommelanders omgaat.

Politiek voor de bühne

gaswinning overzicht bewindsliedenImmers, het zijn deze partijen, samen met het CDA, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de ellende in, en de huidige staat van, de provincie. Het zijn de PvdA, de VVD en het CDA die al tientallen jaren het land besturen en van Groningen, ondanks alle waarschuwingen, een wingewest hebben gemaakt. De welvaart van het land (lees de Randstad) was en is belangrijker dan de veiligheid in Groningen.

En nu het kalf op het randje van de put staat, zien de bobo’s in dat ze het eigenlijk al die tijd verkeerd hebben gedaan. Maar aan dempen van de put denken ze nog steeds niet. Na alle commotie en de steeds bozer wordende Groningers, heeft Kamp een fopspeen bedacht. Een ideetje dat leuk klinkt voor de bühne, maar niets wezenlijks bijdraagt, behalve het volharden in de tactiek van pappen, nathouden en vertragen.

Minister slaat Groningers weer vol in de bek

De minister wil per direct zogenaamd terug in de gaswinning. Naar 16,5 miljard kuub in het eerste half jaar. Daarna wordt bekeken wat te doen met de laatste zes maanden van 2015. Heel slim, want zo lijkt het alsof hij toegeeft, maar ondertussen trekt hij het probleem over de verkiezingen van 18 maart heen. En oh ja er moet ook, hoe verrassend, nog meer onderzoek gedaan worden.

Die 16,5 miljard is een farce. Een klap in het gezicht van iedere oplettende Groninger. Een schande zelfs. En een gotspe. Het SODM, het orgaan dat de veiligheid van de boringen moet monitoren, zei in 2012 dat de gaswinning terugmoet naar 12 miljard kuub per jaar, alleen dan is de veiligheid gegarandeerd. Alleen dan kun je de schade die al is aangericht herstellen, zonder dat aan de andere kant er dagelijks nieuwe schademeldingen bijkomen.

Wij van Shell adviseren…

Maar de directeur van het SODM, die in 2012 met het vernietigende rapport kwam, is vervangen door een oud-directeur van Shell. Inderdaad, de situatie is nu dat zij van Shell beoordelen of zijn van Shell (NAM) wel veilig en verantwoord werken.

Daarbij kijken zij van Shell eerst naar de euro’s, dan nog een keer naar de euro’s, dan nog een keer, en misschien, heel misschien daarna naar de veiligheid. Dat blijkt wel uit de nieuwe opstelling van SODM onder de nieuwe directeur: boren tot 39 miljard kuub kan op een verantwoordelijke manier.

PvdA

Gaswinning grafiek winstGelul natuurlijk. Dat is de Shell, het moederbedrijf van de NAM, die spreekt en niet een Pipo die zich oprecht zorgen maakt, juist met alle kennis die hij heeft, over de veiligheid van het gebied. Het opmerkelijke is dat de provinciale aftakkingen van de VVD en de PvdA zich voorzichtig achter dit plan scharen. Volgens gedeputeerde Moorlag, van de PvdA, is het een belangrijke eerste stap. In de jaren hierna moet het volgens hem wel verder terug, want ook met 33 miljard per jaar is de veiligheid niet gegarandeerd.

Waarom schaart hij zich dan achter dit plan. Oetlul. Alsof de veiligheid in 2015 dan niet belangrijk is. Wat is dat? Ruim boven de 30 miljard kuub oppompen is niet veilig, daarom moeten we volgens de PvdA in de provincie echt drastischer naar beneden, maar nu nog niet. We tarten het noodlot nog even, want het levert zoveel geld op, dat we moeten investeren in de Randstad en de coalitie moet overleven, want het pluche zit zo fijn.

VVD

Ook de VVD in Groningen rept over een goede stap van Kamp. Alsof wij stervelingen geen hersencellen hebben. Een goed plan? Joehoe, koekoek! Deze minimale stap terug, met heel veel slagen om de arm, draagt helemaal niets bij aan een veiliger provincie.

Integendeel. 16,5 Miljard kuub in de eerste zes maanden is onverantwoord veel, zeker met de wetenschap dat in de tweede helft van het jaar doorgaans veel meer wordt geboord. Met dit plan blijven er net zoveel aardbevingen, alleen de kans op een monsteraardbeving is ietsjes kleiner geworden.

Kortom, gelul voor de bühne, om zieltjes te winnen. Maar trap er niet in Groningen als je op 18 maart in het stemhokje staat. De enige oplossing voor de VVD en PvdA In Groningen is om zich af te scheiden van de landelijke partijen. Dat is een statement en dat is het enige juiste, zeker als je luistert naar bijvoorbeeld de aanvoerder van de PVDA in Ten Boer die zijn achterban via Twitter oproept vooral niet op de PvdA te stemmen zolang de Socialen meegaan in het plan van de VVD.

En dan heb je in Bedum nog de lokale VVD die verkiezingsposters op de kop hangt uit protest. Wat is dat? Dat zet toch helemaal geen zoden aan de dijk. Op het belangrijkste en eigenlijk enige punt waar je als politieke partij in Groningen voor strijdt, verschil je dermate van mening en inzicht met het landelijke bestuur, dat het toch onmogelijk is om nog onder die vlag te opereren, ook al hangt die op de kop?

Als zelfs de meest simpele zielen doorhebben dat we ook met deze stap van Kamp, de VVD en PvdA genaaid worden, dan heb je dat als politicus toch helemaal door? Hoe kun je dan Godverdomme nog in naam van die partij handelen, terwijl je weet dat het beleid van je partij niet uit naam van de veiligheid van Groningen handelt en totaal niet strookt met wat je zelf roeptoetert.

CDA

gaswinning grafiek politiekOppositiepartij CDA bekommert zich ook ineens om Groningen. Hallo CDA, waar waren jullie al die jaren? Waar was jullie oude frontman Maxim Verhagen toen er in Groningen al hevig discussie werd gevoerd over de gevaren van gaswinning? Hij vond het Godverdomme (ja CDA, expres nog een keer) niet de moeite waard om naar Groningen te komen.

En nu ineens krokodillentranen en huilie doen in de hoop wat zetels te scoren? Flikker toch op. Als je de feiten bekijkt, zie je dat juist het CDA de meeste bewindslieden heeft geleverd en het langst heeft meegeregeerd terwijl de Groninger bodem, ondanks alle waarschuwingen, werd leeggeroofd.

Stem niet op CDA, PvdA of VVD

Dus Groningen. Een dringend stemadvies van Sikkom. Stem niet op VVD, CDA, PvdA als je klaar bent met het gelul, het gepiepel, het pamperen en nathouden, het zoveelste onderzoek, de zoveelste commissie en vooral het verneuken van de veiligheid, het investeringsklimaat en de levensstandaard in Groningen. Het is tijd voor een ander geluid.

Oh ja, morgen is het gasdebat in de Tweede Kamer. Vanuit Groningen en omliggende dorpen vertrekken meerdere bussen met boze Groningers. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij, sluit je aan, en strijd, los van politieke kleur, voor de veiligheid en toekomst voor Groningen!

Door: Willem Groeneveld

PvdA

Psst, hier meer afleiding: