Game jammen: een weekend ontwikkelen met bizar resultaat

Het is zondagmiddag 28 januari, twee uur ’s middags. 89 game-ontwikkelaars leggen na een weekend met weinig slaap de laatste hand aan een game die nog geen 48 uur oud is. Dit terwijl een game ontwikkelen normaal maanden tot jaren duurt.

De Global Game Jam is een wereldwijd evenement dat sinds 2009 wordt gehouden, en zich inmiddels heeft verspreid tot 100 landen met 700 locaties. Op dit evenement maken teams van vier tot zes ontwikkelaars een game in een weekend, een proces waar je normaal maanden tot jaren mee bezig bent. Nederland heeft acht locaties, waarvan sinds drie jaar ook een in Groningen, waar 19 teams meededen dit jaar.

Het jammen gebeurt rondom een eveneens wereldwijd thema, dat vaak op superveel manieren te interpreteren is. Dit jaar was het thema ‘transmission’; de video waarin het thema gepresenteerd werd hintte al dat dit over radiogolven kon gaan, maar ook over het overdragen van ziektes of de schakelbak van een auto.

Dit jaar deden er negentien teams mee in Groningen op de Zernike Campus, in het noodgebouw bij de Van Doorenveste dat bekend staat als “het P-gebouw”. Dit noodgebouw, dat klappert als het hard waait en geen energieprijs verdient voor zijn isolatie, bood desondanks onderdak voor de game-ontwikkelaars die vrijwillig een weekend reserveerden om knotsgekke, vaak experimentele games te bouwen.

Het doel van de Global Game Jam is namelijk niet om de beste game te maken, of iets dat goed gaat verkopen. Ontwikkelaars gebruiken dit weekend om vreemde ideeën uit te voeren die juist misschien geen commercieel succes zouden worden, of alleen op de locatie gespeeld kunnen worden. Zo moest je bij één game een pratende hoed opzetten die je instructies gaf; bij een ander speelde men een comateuze patiënt die via zijn hartslag signalen doorgaf aan de dokter, een tweede speler. Het draait om samenwerken, creativiteit en expressie, net als muziekjams of hackathons.

We hopen dat 2019 minstens net zo mooi en groot wordt! Als je als vroege vogel meer wil horen over de volgende editie, of zelfs mee wilt doen, houd dan de Facebookpagina van de organisatie in de gaten.

Foto’s en tekst ingestuurd door Thomas Jager: gameontwikkelaar, curryliefhebber, bewonderaar van eenden. Ik ben een van de oprichters van de Game Bakery, een coöperatie van game-ontwikkelaars met als doel om Groningen zo groot mogelijk op de kaart te zetten wat games betreft! Ik ben te stalken op Twitter.

Ga het gesprek aan ( comments)