Gebied Noorderplantsoen waar alcoholverbod komt, blijkt alsnog behoorlijk fors

Noorderplantsoen

Alleen bij de vijver en naast de speeltuin geen alcohol, dat was het compromis. Alleen wat blijkt nu? ‘Bij de vijver’ en ‘naast de speeltuin’ is volgens de gemeente toch een behoorlijk stuk plantsoen.

Ja jung, heel Grunn in rep en roer afgelopen week. Wegens overlast door een groep van tien tot dertig oproerkraaiers bij de vijver wilde burgemeester Schuiling een alcoholverbod handhaven. En dan niet enkel bij het plasje water in het midden, nee, student en Stadjer zou per 1 juli in het ganse plantsoen aan de 0.0 moeten.

Trekt plan in

Nou, dat maakte wat los. In no time waren evenementen als ‘Kratzitten In Het Noorderplantsoen’ en ‘Afscheidsborrel Noorderplantsoen’ goed voor duizenden geïnteresseerden. Daarnaast een petitie van Student & Stad en de Groninger Studentenbond, plus een spoeddebat in de gemeenteraad.

Zinvol? Behoorlijk. Gisteren maakte Schuiling namelijk bekend de keutel weer in te trekken. Althans, deels; het alcoholverbod zou alleen gaan gelden bij de vijver en naast de speelplaats. Tot slot moet de Groninger lap groen na 23:00 een beetje kalm zijn.

Studenten en andere Groningers hun achtertuin terug, Schuiling een beetje rust in de keet. Kortom, een typisch compromietje.

Toch best een fors deel

Maar heeft iedereen door wat het compromis eigenlijk precies inhoudt? Sinds vanochtend durven wij dat te betwijfelen. Want waar de ‘overwinning’ onder diverse posts op social media nog flink gevierd wordt, krijgen we deze morgen onderstaand plaatje doorgestuurd.

Je ziet het. Het complete veld naast de speeltuin is straks een no go area voor de gezellige borrelaar. Niet enkel aan de randen, waar koters tussen gras en speelplek sjeezen, maar op het gehele veld komt er een verbod op alcohol. Let wel: dit is veruit de populairste stek onder studenten om het picknickkleed uit te werpen.

Overigens is straks ook het veld ernaast alcoholvrij, als het aan Schuiling en kornuiten ligt. Aan de andere kant van het fietspad met dat basketbalspotje zeg maar.

Vijver

Dan de vijver. Dat betekent vijver, plus alles eromheen. Omliggende grasvelden, bankjes, de kade van de gracht aan de andere kant van de heuvel met groen. Het is letterlijk hemelsbreed doei-doei pilsje in het gedeelte van het plantsoen met de karakteristieke vierkante vijver met trappen.

Al met al best een fors gebied dus. Niet alleen dat; het gaat letterlijk om een paar van de populairste borrelspots van het Noorderplantsoen. Plekken waar Groningers elkaar sinds jaar en dag ontmoeten voor een glas rosé, een sixpack bij de barbecue of een paar halve klatsers.

Waar nog wel zoep’n?

Maar helaas, de Groningse borrelaar moet het vanaf morgen doen met een hoop vierkante metertjes minder plantsoen. Waar je nog wel welkom bent met je Fink Braü? Aan begin van het plantsoen, de waterkant naast de speeltuin – dat dan weer wel – het gebied aan de overkant van het water naast de speeltuin, en alles ten Noorden van restaurant Bij Zondag.

Tuurlijk, de problemen bij de vijver moeten worden aangepakt, net als de rotzooi op het veld. Maar zelfs in afgeslankte vorm lijkt het beleid op een te radicale aanpak van een hyperlokaal probleem.

Ben jij blij met de plekken waar je nog wel je flessie rood of wit kunt opentrekken? Laat het weten in de comments op Facebook.