Gebroeders Koeman, red ons en we vernoemen het hele stadion naar jullie

Euroborg FC Groningen gezichtsscan Koeman

In menig app-groepje in het Noorden is er maar één vraag die er toe doet: ‘Faber weg, en wat dan?’ Er moet een mirakel gebeuren wil het huwelijk tussen Faber en Groningen nog goed komen. Logischer is dat de trainer er eerdaags uitvlieg. Maar wat dan?

Verbeek was een veelgenoemde kandidaat en volgens sommige wandelgangen ook in de picture, maar die zit nu bij Twente. Jans heeft al meermalen aangegeven niet in het eventuele gat van Faber te springen. Heeft ‘ie op gezworen zelfs. Maar hij is genoeg onderlegd om zich met paar hout snijdende argumenten onder de belofte uit te lullen. “De supporters, sponsoren, clubleiding en de Commissaris van de Koning doen een klemmend beroep op me, dat weegt zwaarder dan mijn uitspraak,” zoiets.

Wie dan?!?

Daarbij komt dat hij met exact dezelfde woorden het trainingsveld kan opstappen als vijftien jaar geleden. Jans nam toen het stokje van Dwight Lodeweges over na negen wedstrijden waarin welgeteld één punt was behaald. “Als eerste wil ik de lach terugbrengen”, waren zijn woorden destijds. De rest is geschiedenis. Toch denk ik dat Jans blijft zitten waar hij zit, in de rol als technisch manager. Hij heeft te plechtig toegezegd dat hij niet de persoon is die Faber zou opvolgen en hij wil zich serieus storten richten op zijn nieuwe taak.

Maar wie dan? In het name-dropping-circuit struikel je over de potentiële namen. Bijster origineel zijn de suggesties echter niet. Stuk voor stuk niet van het kaliber dat Groningen nodig heeft. Lukkien, Gall, Van Dijk, de Jong, Groninger, het zijn allemaal trainers in de marge. Betaalbaar, wat in deze barre tijden erg belangrijk is, maar ten opzichte van Van de Looi en Faber is het meer van hetzelfde smaakloze garnituur. Wat Groningen nodig heeft, is een impuls die groter is dan de kwaliteiten van welke trainer dan ook.

Euroborg roken Nijland rookverbod

Come on FC

Een kickstart waardoor de club wordt opgeschud, waardoor spelers de geest krijgen en iedereen ineens weer bovenop FC Groningen duikt. Volle zalen met persconferenties. Spelers die willen blijven omdat ze uitkijken naar werken met de nieuwe trainer. Afgedreven supporters die in de rij staan om een kaartje te kopen omdat ze erbij willen zijn. Studenten uit Dronten die ineens FC-supporter worden. En sponsoren die zich van heinde en ver melden omdat ze een selfie willen in de VIP-lounge met niemand minder dan gebroeders Koeman.

Voor de twee ton en 5.000 broodjes bapao van de Aldi, die Nijland te besteden heeft, komen de broers niet. Dat is een kansloze exercitie. Maar, maarrrrrr Koeman is Groningen en Groningen is Koeman. Hoewel de broers dankzij al hun voetballeven inmiddels meer Europese burgers zijn dan Stadjers, is de link met FC Groningen enorm groot. Die gaat terug naar de jaren 050 en er zijn nog steeds warme contacten. Papa en zoons hebben FC Groningen groot gemaakt en FC Groningen heeft de familie Koeman groot gemaakt.

Het Koemanstadion

Ze zijn zo belangrijk voor elkaar geweest dat er zelfs een tribune in de Euroborg is vernoemd naar de familie. De band is innig, oprecht en hopelijk sterker en groter dan af en toe wat handen schudden en adviezen delen. Doe daar een beroep, zou ik willen zeggen tegen Hans Nijland. Ga op de blote knietjes naar de werkloze Koemannen toe, praat niet over geld, maar speel in op de emotie, op het eergevoel en zeg: “Red ons. Als jullie nog wat maken van dit seizoen vernoem ik het hele stadion naar jullie. Het Koemanstadion met de Erwin-, Ronald-, en Martin-tribune.”

Hoeft niet voor jaren. In ieder geval om dit seizoen te redden en FC Groningen weer positief op de kaart te zetten. Hebben we keihard nodig. Over een tijdje is het nieuwe Hoofdstation klaar en rijden er vanuit Groningen treinen naar alle windrichtingen. Met om de tien minuten een boemel naar een mooie Europese club om op te springen. En mochten de Zeister bossen lonken, dat kan prima in combinatie met het trainerschap van FC Groningen. Kunnen de Koemannen ook nog eens carpoolen met Padt, scheelt weer in de reiskosten.

Ga het gesprek aan ( comments)