Geen Euroborg meer maar Noordleasestadion

Tien jaar Euroborg Noordleasestadion

Vanmiddag wordt bekendgemaakt dat de naam van het stadion waar FC Groningen is verpatst aan een commerciële partij, aan Noordlease. Vanaf vandaag heet de Groene Kathedraal dan ook het Noordleasestadion in plaats van de Euroborg.

Sommigen gruwelen van de verregaande invloed van de commercie. Daarmee gaat volgens hen een stukje clubcultuur verloren en drijft de FC steeds verder af van dat wat het moet zijn: een volksclub. Zit wat in, maar zo legendarisch als de naam Oosterparkstadion, zal de Euroborg of Noordleasestadion toch nooit worden.

En het levert wel een bak met geld op. Heel belangrijk. Je kunt nog zo volks zijn, zonder geld ben je lekker volks in de anonieme krochten van de Eredivisie, of erger: de Eerstedivisie. Of erger: je moet zo hard sjoemelen om mee te doen dat je Twente achterna gaat. Dan maar wat geld lospeuteren door bijvoorbeeld de naam van het stadion te verpatsen, moet de club gedacht hebben.

En dat is dus gebeurd. Vanaf vandaag. Officieel wordt het rond 16:00 uur bekendgemaakt. Hier op de redactie is het al wat langer bekend. Rustig wachten tot de officiële ‘go’. Die is nog niet gegeven, maar inmiddels gaat het nieuws al hard op sociale media. Dus ter bevestiging: het klopt. Euroborg wordt Noordleasestadion.

Veel fanatiekere supporters blijken op sociale media erg veel problemen te hebben met de naamswijziging. “De Euroborg is niet de beste naam, maar wel ingeburgerd en in die tien jaar dat het stadion bestaat is er geschiedenis geschreven.” Supporters vinden dat met de naamswijziging de club haar ziel verkoopt aan de duivel.

“Wat is next? Over twee jaar het Bauhausstadion? Of de IKEA Arena? Waar houdt het op? Dit gaat echt veel te ver,” zijn de reacties op Twitter, Facebook, maar ook rechtstreeks naar Sikkom. Valt wat voor te zeggen. Daarom een poll:

[poll id=”132″]

Psst, hier meer afleiding: