Gekleurde Pieten naar basisscholen in Groningen

Bij alle openbare basisscholen in Stad komen dit jaar gekleurde Pieten. Dat heeft de Groningse onderwijsorganisatie O2G2 bekend gemaakt, meldt OOGTV.

Maatschappelijke veranderingen zijn volgens O2G2 de oorzaak van de gekleurde Pieten. “Het is onze verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat het kinderfeest voor alle leerlingen leuk blijft. We willen voorkomen dat ouders of kinderen zich gekwetst kunnen voelen,” vertelt Joyce Dekker van O2G2 aan de Stadse omroep.

Divers leerlingenbestand dus gekleurde Pieten

O2G2 heeft ook oor voor tegengeluiden die veelal vinden dat gekleurde Pieten een knieval is naar een kleine zeurende minderheid. De overkoepelende schoolorganisatie is het daar niet mee eens: “We hebben een divers leerlingenbestand en vinden het belangrijk zoveel mogelijk rekening met elkaar te houden.”

Het maakt de kinderen weinig uit welke kleur een Piet heeft, denkt Joyce. “Kinderen willen vooral een leuk en gezellig feest met cadeautjes. Wij gaan er van uit dat het weer een prachtig kinderfeest gaat worden,” zegt Joyce tot slot tegen OOGTV.

UPDATE

En uiteraard stromen de reacties over cultuur weer binnen. Het zou mij persoonlijk aan mijn reet roesten of Piet zwart of paars is, maar ik zal je wat vertellen: cultuur die niet mee verandert met de tijdsgeest is gedoemd te verdwijnen. Ooit was Zwarte Piet gewoon wit. En tijdens de bevrijding van de oorlog wilde Nederland uit respect voor de gekleurde Amerikaanse soldaten Zwarte Piet al aanpassen.

Ook is Piet lang allesbehalve een kindervriend geweest. Een boze vent die zakjes zout gaf, als je het echt bont maakte, sloeg hij met de roe en de echt stoute kinderen gingen mee naar Spanje nam in de zak. Langzaam maar zeker is de rol verandert. Omdat de boze Piet niet meer in de tijdsgeest past. Zo erg is enige aanpassing niet.

Kinderen maakt het namelijk geen donder uit. Die reageren volwassener dan volwassenen zelf. Want Sinterklaas valt of staat niet bij de kleur van Piet, maar bij de keur aan cadeautjes en lekkernijen. Het maakt een meisje van zeven geen donder uit of ze dat krijgt van een Regenboog Piet of van een Zwarte.

De enige die er een probleem van maken zijn verongelijkte volwassenen die met hun cultuurgezanik of racismegejank het feest kapen van kinderen.

Door: Willem Groeneveld

Ga het gesprek aan ( comments)