Repo: “Geloof het journaal niet, praat met een vluchteling”

In Groningen worden binnenkort 1000 vluchtelingen opgevangen in nieuwe locaties. Aan de van Swietenlaan in de stad zitten al 550 voornamelijk Syrische vluchtelingen, waaronder Atalla (23) en Carla (17). De broer en zus zijn begin oktober 2015 gevlucht en zijn in november in Groningen aangekomen.

Met een gammel rubberbootje hebben ze de gevaarlijke overtocht van Turkije naar Griekenland gemaakt. Vanaf daar zijn ze via Macedonië, de Balkan, Oostenrijk en Duitsland aangekomen in Nederland, waar ze zich gemeld hebben bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Vanaf daar zijn ze overgeplaatst naar de opvang in Groningen, waar ze nu al een half jaar wonen.

Reportage fotografie Atalla en Carla vluchtelingen Groningen vluchteling

Zonder ouders en andere familie

Atalla en Carla hebben ruim 7000 euro betaald om naar Nederland te komen. De overtocht is zo duur en gevaarlijk dat ze zonder familie zijn vertrokken. “Ze hebben geld voor ons gespaard, zodat wij konden vluchten. Mijn ouders en andere familie moesten helaas, ook omdat vluchten gevaarlijk is, achterblijven in Homs.” Ze hopen wel uiteindelijk hun familie hierheen te kunnen halen.

Het leven van de broer en zus bestaat vooral uit wachten. Wachten op nieuws uit Syrië, wachten op nieuws over hun status. Wachten tot ze echt wat mogen doen en een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse maatschappij. Wachten doen ze vooral op hun kamer waar ze samen met een vader en zijn dochter slapen.

Vluchteling Groningen opvang AZC

Zingen tegen de verveling

Om de verveling van het wachten tegen te gaan hebben Carla en Atalla zich aangesloten bij vluchtelingenkoor New Life. New Life is een koor van vijftien Syrische vluchtelingen die samen zingen en optreden in Stad en Ommeland. Het zingen en de vrienden van het koor geven de broodnodige afleiding.

Atalla vindt het koor in eerste instantie een beetje suf, maar dat verandert snel. “Het gaat niet alleen om het zingen. Voor we gaan oefenen zitten we bij elkaar en praten we over onze situatie,” vertelt Carla. De jonge meid gaat daarnaast naar school en gaat twee keer in de week samen met haar broer en enkele andere vluchtelingen naar de Nederlandse les.

Reportage fotografie Atalla en Carla

Klimaat in Nederland

Veel Nederlanders hebben bedenkingen bij de massale opvang van vluchtelingen. De haat, het racisme, de onwetendheid, maar ook de barmhartigheid krijgen Carla en Atalla mee, want net zoals hun Nederlandse leeftijdsgenoten hebben ze Facebook en volgens ze het nieuws. Carla daarover: “Geloof niet alles wat het journaal zegt of wat je op Facebook leest. Ga een keer met ons in gesprek.”

Tekst, video en foto’s door Nick Coenraad | voice-over door Marjolein Knol

Portret fotografie vluchteling Carla
Reportage fotografie Atalla en Carla
Reportage fotografie Atalla en Carla
NC-20160408-0013
Reportage fotografie Atalla en Carla

Ga het gesprek aan ( comments)