Jenken over geluidsoverlast: waarom wel bij Paradigm en niet bij Keiweek?

 

 

Paradigm geluidsoverlast

Toch nog eem over dat geluidsoverlast van festivals in de stad. Want oeh, wat is Twitterend Groningen boos over Paradigm. Te veel lawaai. Belachelijk dat de gemeente dit toelaat. Bizar dat het feest subsidie krijgt. En meer van dat.

Nu is de stad al drie dagen en twee nachten in de ban van Keiweek. Met op maandag de Grand Opening op de Grote Markt en dinsdag ook iets met optredens en heel veel lawaai in de binnenstad. Om 1:00 uur ’s nachts tettert de housemuziek vanaf de Grote Markt nog hard door tot de verste buitenwijken, zo blijkt uit reacties die wij krijgen.

Feitenchecker

En dat op een dinsdagavond. Niet eens in het weekend, als de meesten toch vrij zijn. Ook nog eens midden in de stad. En ook nog eens gedeeltelijk draaiend op subsidiegelden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Paradigm, dat volledig op eigen benen staat. Maar over de Keiweek hoor je de notoire klagers op Twitter niet.

Neem nou ene Fré Meis uit Oal Pekel. Hij komt dus niet eens uit Stad, maar jenkt toch over Paradigm. En hij weet ook nog eens dat Paradigm kolenstroom gebruikt, die betaald is met subsidie. Man oh man. Het zou sommige Twitteraars sieren eerst de feiten te checken voordat ze gaan roeproeteren.

Paradigm is duurzaam pareltje

Paradigm is juist het symbool van duurzaamheid in fesitvallandschap. Werkelijk alle materialen worden hergebruikt. Plas wordt omgezet naar compost, wat weer wordt ingezet om de hal te verwarmen. Dus niet op vervuilende kolenstroom, maar op menselijk urine. Daarnaast heeft Paradigm bijvoorbeeld een vernuftig systeem om afval te beperken.

Bekertjes kosten een muntje. Bekertje kwijt? Helaas, nieuw muntje dokken. Dus wat krijg je: bezoekers zijn zuinig op hun beker. Met als gevolg veel minder zwerfafval. Dat in tegenstelling tot Keiweek. Na een avondje fuif met verse eerstejaars op de Grote Markt ziet het plein eruit als het afvoerputje van de consumptiemaatschappij.

Wel jenken over Paradigm, niet over Keiweek

Maar over Keiweek hoor je meneer Meis niet. Net zoals Patricia vd Broek niet Twittert over de Keiweek, maar wel erg veel last heeft van Paradigm. Meermalen klimt ze in Twitter om haar gal te spuwen over Paradigm. Dat is prima. Maar het oogt wel erg selectief als er vervolgens niets wordt gezegd over de Keiweek.

Ook Alex Veenstra, projectleider bij gemeente Groningen, baalt op Twitter flink van Paradigm. Vier tweets spendeert hij aan het festival. Zo vindt hij het onvoorstelbaar dat zijn werkgever, de gemeente Groningen, een vergunning heeft gegeven voor Paradigm. Daarnaast probeert hij nog wat quasi cynisch en grappig te doen, maar over Keiweek Twitter hij niet.

Gun ieder zijn feestje

De lijst met klagers over Paradigm op Twitter is redelijk eindeloos. Hoewel: veel van de tweets komen bij dezelfde accounts vandaan. Een stel notoire jenkerds claimt en domineert de discussie, waardoor er een wat vertekend beeld ontstaat. Maar het opmerkelijkste is wel dat ze niet zeuren over de Keiweek.

Terwijl de introductieweek vijf dagen duurt. Met ook veel house, techno en harde bassen. Midden in de binnenstad, met veel meer omwonenden. En ze gaan ook nog eens door tot 1:30 uur, in tegenstelling tot Paradigm dat om 0:00 uur alle buitenactiviteiten staakt. Nu gun ik ieder zijn feest. Technoliefhebbers. Verse eerstejaars. Maar ook bijvoorbeeld de bezoekers van Noorderzon.

Het hoort bij de stad

Maar waar ik slecht tegen kan is de selectieve verontwaardiging die hoogtij viert op Twitter. Bah. Zeuren over Paradigm. Zwijgen over de Keiweek. Overlast van studenten, van feesten, van huldigingen, van kerkklokken die luiden, van auto’s, van loeiende sirenes, van de traumahelikopter, het hoort allemaal bij het wonen in de stad.

Het is juist dat bruisende leven wat voor mij reden is om in de stad te wonen. Kun je daar niet tegen, dan moet je in Bedum, of Zuidhorn, of Den Andel gaan wonen. In de rust. In de luwte. Met alleen maar koeien om je heen in plaats van jonge mensen die een fantastische tijd hebben en genieten van Stad.

En eerstejaars: welkom in Groningen. De enige studentenstad in Nederland waar je elke nacht tot ver voorbij het ochtendgloren kunt feesten. Waarschijnlijk is dit, naast het brede scala aan goede opleidingen, de reden waarom je hier nu studeert. Daar heb je keihard gelijk in, en daar horen festivals als Keiweek, Noorderzon en Paradigm bij.

Door Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: