Gemeente dreigt met maatregelen tegen Burger King vanwege stank

“Die lucht”, bij winkels aan de achterzijde van Burger King in het centrum gaat het bijna nergens anders over. En bij de brandweer zijn ze klaar met het uitrukken voor loze alarmen vanwege de rook van de burgerbakker.

Geregeld scheuren brandweer en politie met gillende sirenes richting de Waagstraat voor een brandmelding bij de Burger King. Oplettende burgers bellen de hulpdiensten omdat ze denken dat er brand dreigt. Maar dat is niet zo. Het is de luchtafvoer van Burger King. Die stinkt enorm en zorgt voor zwartgeblakerde muren en plafonds.

Plafond begint te roken

De meldkamer reageert inmiddels zelfs laconiek op bezorgde telefoontjes over brand in de buurt van de Amerikaanse fastfoodgigant. “Oh, de Burger King zeker weer”, klinkt het meermaals. “Daar wordt vaker over gebeld. Maar er staat niks in de brand.” Probleem is de afzuiginstallatie. Aan de achterkant van het restaurant zit het rooster daarvan.

Die zit aan de achterkant van de hamburgertent, naast mannenmodezaak Per Lui aan het Waagplein. Daar, op enkele meters hoogte, zit de afzuiging van Burger King. Of beter: daar zit de afvoer van de afzuiging. Meters rondom die afvoer ziet het zwart. Het stinkt er naar frituur en het zwartgeblakerde plafond begint soms vervaarlijk te roken.

“Mijn winkel is net een cafetaria”

Eigenaar Arjan Steenbergen van Per Lui trekt al jaren aan de bel bij Burger King, bij pandeigenaar CBRE en bij de gemeente. “Mijn winkel is soms net een cafetaria. Ik ben de dupe van deze geur; we spuiten soms met luchtjes om het hier fris te laten ruiken. Klanten klagen over de stank van frituur en de hamburgerlucht. Het staat hier soms blauw van de rook.”

Zwartgeblakerde gevels en plafond bij de afvoer

Het klagen heeft in al die jaren niets opgeleverd, vertelt de ondernemer tegen Dagblad van het Noorden. “Ze moeten een nieuwe afvoerpijp aanleggen door Belsimpel, een bedrijf naast Burger King. Maar dat gebeurt maar niet. Ik hoor niks van Burger King en ook niet van CBRE. Misschien moet ik mijn huur niet meer betalen.”

Gemeente is er klaar mee

Ook de gemeente is in conclaaf met Burger King. “De afzuiging van Burger King voldoet aan het zogeheten activiteitenbesluit. De afvoer werkt goed, maar omdat er zo veel hamburgers worden gebakken, moet Burger King z’n koolstoffilters vaker vervangen”, zegt Rolinda Ferwerda, woordvoerder van de gemeente. Het Stadhuis dreigt inmiddels met maatregelen.

“Belsimpel heeft er stankoverlast van, de kledingzaak ook. Voorbijgangers bellen en de brandweer heeft geklaagd. Het is een vette walm die zorgt voor rookontwikkeling”, legt ze uit. “Deze week zou Burger King met een plan van aanpak komen. Tot op heden hebben wij niks gehoord. Doen ze er niks aan, dan nemen wij bestuursrechtelijke maatregelen.”

Reactie Burger King

Burger King gaat nauwelijks in op de kwestie, maar belooft beterschap. “De veiligheid van onze gasten en medewerkers is altijd een topprioriteit voor ons. We hebben in overleg met de eigenaar van het gebouw de juiste maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er een afzuiguitgang boven het pand gaat uitkomen. Dit moet overlast voorkomen.”

Met bestuursrechtelijke maatregelen kan de gemeente Burger King dwingen het probleem op te lossen. Mocht de Koning van de Burger in gebreke blijven, dan volgt of een dwangsom, of (tijdelijke) sluiting. Zo heeft de gemeente Krap bij Cash tijdelijk gesloten met een bestuursrechtelijke maatregel. En terecht, beetje vies stinken middenin Stad. Bah.

Lees meer op Dagblad van het Noorden